Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul de twinning Romania-Marea Britanie a ajuns la Constanta

ro

04 Mar, 2003 00:00 509 Marime text

Peste 600.000 euro pentru implementarea Planului de politica industriala

"Fluctuatiile legislative nu le permit agentilor economici sa se manifeste la capacitatea maxima", a declarat conducatorul proiectului * Pentru fiecare segment industrial care inregistreaza cresteri exista si elemente negative care nu permit dezvoltarea acestuia * Obiectivele proiectului, finantat prin programul PHARE, sunt pe cale sa se indeplineasca in proportie de 100%

Unul dintre cele mai importante capitole de negocieri deschise si inchise provizoriu de Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana este cel cu privire la politica industriala. Pentru o mai buna punere in practica a Planului strategic elaborat in cadrul acestui capitol, in tara noastra s-a implementat Proiectul de twinning pentru politica industriala, realizat pe baza unei conventii incheiate intre Romania - Ministerul Industriei si Resurselor, si Marea Britanie - Departamentul de Comert si Industrie. Lansat anul trecut in luna aprilie, scopul principal al acestui proiect este de a imbunatati capacitatea industriei romanesti de a face fata presiunii concurentiale si fortelor pietei interne ale Uniunii Europene prin asistarea Ministerului Industriei si Resurselor in vederea intaririi capacitatii de a elabora, implementa si monitoriza politica industriala si planul de actiune aferent. La acestea se adauga imbunatatirea competitivitatii la toate nivelele, instruirea pentru personalul implicat in implementarea politicii industriale, pregatirea cunoasterii reglementarilor si procedurilor pentru utilizarea fondurilor structurale acordate de UE. Proiectul de twinning beneficiaza de o finantare comunitara de 600.000 euro prin intermediul programului Phare, Romania, prin MIR, contribuind cu 30.000 euro. In cadrul acestuia, s-a desfasurat, la sfarsitul saptamanii trecute, un seminar de lucru, organizat in colaborare cu Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, la care au participat experti din cadrul DCI, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai mediului de afaceri regional. Tema acestei manifestari a fost "Regiunile si politica industriala". "Exista un interes marcant in Romania pentru imbunatatirea performantelor astfel ca economia nationala sa mearga mai bine, concomitent cu protejarea mediului. Insa, multi agenti economici se simt frustrati deoarece fluctuatiile legislative nu le permit sa se manifeste la capacitatea maxima", a declarat, in cadrul acestui al patrulea seminar din seria celor care se desfasoara in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, Bob Dobbie, conducator al proiectului.

In turism, servicii de slaba calitate

De asemenea, acesta a mai adaugat ca "guvernul trebuie sa-si schimbe modalitatea de abordare a lucrurilor, acordand o mai mare importanta culturii antreprenoriale. Totodata, aici, la Constanta, am observat un mare interes in comparatia Romania-Marea Britanie in ceea ce priveste politica industriala. In cadrul grupelor de lucru desfasurate cu ocazia acestui seminar, oamenii de afaceri prezenti au evidentiat atat punctele forte ale Regiunii de Dezvoltare 2 Sud-Est, cat si pe cele slabe, din pacate fiecare segment cu valente pozitive inregistrand si unele negative. Asa se intampla, de exemplu, in cazul constructiei de nave, unde piata specifica slaba si lipsa investitiilor aproape anuleaza experienta in domeniu si buna calificare a muncitorilor. De climatul favorabil agriculturii si, in principal, viticulturii nu se profita in conditii optime din lipsa irigatiilor, in turism slaba calitate a serviciilor tragand in jos industria specifica. De fapt, turismul este un sector deosebit de important pentru regiunea aceasta si, in special, pentru Constanta, conditiile naturale fiind excelente, iar cetatenii UE vor sa calatoreasca, avand si banii necesari. Cert este insa ca trebuie sa se investeasca in infrastructura turistica, in servicii si salubritate, deoarece vesticii cauta calitatea, si nu pretul cel mai mic". In ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor principale ale Proiectului de twinning dintre Romania si Marea Britanie, consilierul de pre-aderare Simon Dannreuther a mentionat ca acestea se apropie de finalizare, concretizandu-se in structuri mai bune, un dialog interguvernamental mai bun, parteneriat mai eficient. "In continuare, asteptam proiecte si initiative atat din partea oficialilor romani, cat si de la oamenii de afaceri", a mai precizat Simon Dannreuther. In cadrul Proiectului de twinning, care are o durata de 18 luni, s-au desfasurat 18 seminarii si workshop-uri, deplasari ale specialistilor romani in Marea Britanie si Franta, pentru cunoasterea experientei acestor tari in elaborarea si implementarea politicii industriale. Ca actiuni viitoare sunt programate noi seminarii, stagii de specializare in Marea Britanie, formarea de formatori care sa poata duce mai departe mesajul proiectului. Printre rezultatele finale asteptate se numara imbunatatirea Unitatii de politica industriala a MIR, perfectionarea profesionala a 100 de specialisti in domeniu, punerea la dispozitia operatorilor economici romani a unor proceduri si instrumente practice de sprijin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii