Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restructurarea unui credit, o operațiune bancară care îl ajută pe debitor să-și achite ratele și să scape de executarea silită

ro

23 Aug, 2024 10:09 1044 Marime text
Rambursare credit. Sursa foto: freepik.com
  • Restructurarea unui credit reprezintă o operațiune de natură bancară care presupune modificarea termenilor și condițiilor unui împrumut existent pentru a-l face mai ușor de gestionat pentru debitor.
  • Inițiativa restructurării aparține de obicei debitorului care contactează creditorul când întâmpină dificultăți financiare.
  • Uneori însă, creditorul poate iniția procesul dacă observă întârzieri la plată.
 
Românii care în sunt imosibilitarea achităii unui ratelor lunare pentru un credit trebuie să știe că pot apela la restructurarea acestuia.
Astfel, dacă s-a trezit cu venituri diminuate, s-a îmbolnăvit, a obținut grad de invaliditate, a rămas fără loc de munc, și-a schimbat angajatorul sau are alte probleme care pot afecta rambursarea lunară a creditului (cursul de schimb, gradul de îndatorare majorat etc), pesoana împrumutată poate solicita restructurarea unui credit.

Restructurarea unui credit reprezintă o operațiune de natură bancară care presupune modificarea termenilor și condițiilor unui împrumut existent pentru a-l face mai ușor de gestionat pentru debitor, scrie Financebadger.org

Scopul restructurării este de a ajuta debitorii care se confruntă cu dificultăți financiare să evite intrarea în incapacitate de plată. Acest proces poate fi benefic atât pentru debitor, care poate evita consecințele negative ale neplății, cât și pentru creditor, care poate recupera o parte mai mare din împrumut, spre deosebire de situația ajungerii debitorului într-o incapacitate de plată.

 
Inițiativa restructurării aparține debitorului
 
 
Restructurarea unui credit presupune mai mulți pași generali. Inițiativa restructurării aparține de obicei debitorului care contactează creditorul când întâmpină dificultăți financiare. Uneori însă, creditorul poate iniția procesul dacă observă întârzieri la plată. Următorul pas îl constituie evaluarea situației financiare a debitorului, acesta furnizând documente financiare actualizate (ex: declarații fiscale) în vederea evaluării. În cadrul evaluării se analizează veniturile, cheltuielile și activele debitorului, precum și capacitatea de plată curentă și viitoare.
În urma evaluării debitorului, urmează analiza internă a creditorului. Astfel, instituția financiară evaluează riscurile și beneficiile restructurării, analizându-se în acest sens și istoricul de plată al clientului, respectiv relația generală al acestuia cu banca.


Ulterior finalizării procedurii de evaluare, instituția financiară procedează la propunerea soluțiilor de restructurare. După aceea, urmează negocierea, sens în care debitorul și creditorul discută opțiunile propuse. În cadrul negocierii se pot face ajustări bazate pe nevoile și posibilitățile ambelor părți, stabilindu-se apoi detaliile finale ale restructurării, după care se redactează actul adițional, respectiv se pregătesc alte documente necesare (ex: noul grafic de rambursare).

În final, debitorul și reprezentantul creditorului semnează actul adițional. În urma finalizării procedurii de restructurare, creditul continuă conform noilor termeni până la rambursarea completă.

Este important de reținut că restructurarea unui credit presupune și o monitorizare post-restructurare. Astfel, creditorul urmărește îndeaproape performanța creditului restructurat, putându-se oferi consiliere sau asistență suplimentară debitorului, în caz de nevoie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
 
Banca Transilvania a finalizat achiziția filialei românești a OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria

 
Tranzacția anului. Banca Transilvania a obținut avizul Consiliului Concurenței pentru achiziția filialei românești a OTP Bank
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii