Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania nu mai este "croitorasul Europei"

ro

03 Oct, 2002 00:00 1090 Marime text

Cristian Colteanu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe

Prezent la "Saptamana afacerilor de succes", secretarul de stat din MAE a prezentat stadiul si premisele dezvoltarii regionale ale zonei Constanta * Una dintre strategiile de atragere a investitorilor este initierea in parteneriat cu autoritatile a unor proiecte de cooperare economica regionala * Importurile efectuate in acest an vor constitui premisa pentru exporturi constand in produse finite care vor ingloba manopera si TVA mai mare

Exporturile au fost si constituie sa fie un segment important al economiei nationale, in fapt, unul dintre criteriile dupa care se poate aprecia dezvoltarea economica a unei tari. Daca ar fi sa privim oarecum la suprafata fenomenului exportului, cu aplicatie in zona Constanta, am putea aprecia ca ce are bun de dat tara noastra catre alte tari sunt fierul vechi si cheresteaua. Aceasta opinie a fost nuantata dintr-un punct de vedere global de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Cristian Colteanu. Prezenta sa in Constanta a fost prilejuita de "Saptamana afacerilor de succes", eveniment care se desfasoara in perioada 30 septembrie - 4 octombrie si care abordeaza diverse probleme economice in cadrul unor dezbateri cu institutiile implicate in respectivele sectoare. Plenara "Cooperare economica in zona Marii Negre in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana" a atins, indiscutabil, si chestiuni de strategie economica in sectorul relatiilor Romaniei cu alte tari. Motivul pentru care aceste manifestari au loc in municipiul nostru constituie cauza si efect pentru o dezbatere asupra potentialului pe care il prezinta Constanta. Referitor la acest punct al discutiei, secretarul de stat din MAE a precizat: "Constanta este un punct de referinta foarte important, cu un potential deosebit in zona, prin care noi (n.r. - MAE) incercam sa realizam o distributie a eforturilor pe care autoritatile le fac in sprijinirea comunitatilor locale ale oamenilor de afaceri. Acest for este foarte important pentru ca asaza fata in fata membrii comunitatii oamenilor de afaceri pentru identificarea potentialului existent, care apoi poate fi valorificat prin proiectele de parteneriat public privat si prin alte genuri de proiecte. Este la fel de important faptul ca participarea societatilor romanesti la proiecte externe contureaza o imagine corespunzatoare Romaniei in afara granitelor. Este in egala masura important sa existe un dialog interactiv pentru ca numai asa se poate identifica potentialul unei anumite zone, cum este cea a litoralului romanesc al Marii Negre. O parte din produsele identificate ca potential pot constitui o baza pentru export, pentru ca exportul in sine reprezinta motorul principal al relansarii economice romanesti"

Atragerea investitorilor

Interlocutorul nostru ne-a declarat ca la nivelul Ministerului Afacerilor Externe exista o strategie de atragere a investitorilor straini prin "sustinerea unor initiative regionale si subregionale (Pactul de Stabilitate al Europei de Sud-Est, Organizatia de Cooperare Economica in zona Marii Negre etc.) care reprezinta, pe de o parte, un exercitiu privind implementarea legislatiei europene si, pe de alta parte, un cadru prin care tarile din regiune isi promoveaza proiectele. Aceste proiecte au o componenta nationala, dar au si o reverberatie regionala. Zona Constanta incepe sa devina un punct de referinta al stabilitatii si se doreste crearea unei infrastructuri corespunzatoare in domeniul energiei, mediului, intreprinderilor mici si mijlocii etc. Se are in vedere promovarea acelor proiecte care sa confere regiunii in cauza stabilitate, prosperitate si pace". Un aspect important al atragerii investitorilor este crearea unui cadru propice pentru accesul in economia nationala a unor firme puternice si mai ales pentru stimularea altor investitori sa patrunda in acest spatiu. Aceste obiective se pot realiza fie prin initiativele mentionate mai sus, fie prin acordarea unor facilitati stimulative atat pentru investitorii care se afla in aceasta arie, cat si pentru cei care au apetenta pentru inceperea unei afaceri in Constanta. Secretarul de stat din MAE, Cristian Colteanu, a precizat ca "investitorii care sunt deja aici au facut proiecte frumoase indiferent de variatia cadrului legislativ si cred ca este de datoria noastra sa avem grija de ei, au creat o baza solida oferind locuri de munca si aducand tehnologie. Pe de alta parte, cred ca pentru atragerea cat mai eficienta a investitorilor este nevoie sa prezentam intr-un cadru cat mai larg care sunt posibilitatile de investitii in zona, proiectele care prezinta atractivitate pentru acestia si ce le poate oferi zona vizata. In plus, s-a inceput realizarea unui cadru legislativ transparent, predictibil, care confera stabilitate si un tratament nediscriminatoriu atat investitorilor straini, cat si celor autohtoni. Un exemplu poate fi legea investitiilor directe".

Ce se exporta

Referitor la tranzitul de marfuri catre export efectuat prin portul Constanta, opinia lui Cristian Colteanu a fost urmatoarea: "Cred ca portul este un nod de legatura intre tarile Europei centrale, de sud-est si zona Cucazului, Marii Caspice, Asiei Centrale. Fierul vechi si cheresteaua au fost doua dintre produsele care, intr-o anumita perioada, au avut piete de desfacere. Anul trecut s-a modificat structura exporturilor, in sensul ca s-au mai diminuat exporturile de produse textile si de incaltaminte si au inceput sa creasca in structura acele produse care inglobeaza valoare adaugata si manopera. Pe primele sapte luni ale acestui an, o importanta pondere in cadrul importurilor au constituit-o echipamentele, utilajele, instalatiile, tehnologia noua care, puse in productie, vor genera bunuri atat pentru piata locala, cat si pentru export. Iata ca Romania este intr-un proces de modificare a structurii sale de export-import, nu mai continua sa fie "croitorasul Europei", asa cum a fost numita anul trecut, si exista foarte multa determinare din partea unor societati romanesti de a contribui intr-o maniera cat mai dinamica si cat mai eficienta la cresterea ponderii exporturilor care au o valoare adaugata mai mare".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii