Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC "IFCO" SA - lider pe piata constructiilor hidroedilitare

ro

15 Jan, 2004 00:00 7397 Marime text

Societatea "IFCO" SA din Constanta, al carei sediu se afla pe strada Zburatorului, numarul 4, este o firma cu o traditie de peste 90 de ani. Printr-un decret al Regelui Carol I, in anul 1910 se infiinta serviciul de imbunatatiri funciare, avandu-l ca director general pe ilustrul inginer constructor Anghel Saligny. Sub aceasta titulatura, timp de 38 de ani, mai precis pana in anul 1948, activitatea de executie a lucrarilor de imbunatatiri funciare s-a desfasurat intr-un ritm influentat si de evenimentele istorice din Europa. Despre acestea, dar si despre rezultatele societatii am stat de vorba cu actualul director general al societatii, inginerul Ion Vilcan.

Reporter: Care este istoricul societatii in fruntea careia va aflati?

Ion Vilcan: Din anul 1948 serviciul de imbunatatiri funciare se reorganizeaza, infiintandu-se directii zonale de imbunatatiri funciare (D.Z.I.F.), care s-au transformat apoi in oficii regionale de imbunatatiri funciare. Anul 1963 a reprezentat despartirea O.R.I.F. Dobrogea in sectorul de constructii: Grup Santiere de Constructii Hidrotehnice si Amenajari Hidrotehnice Constanta si sectorul de exploatare al acestora reprezentat de Directia de Gospodarire a Apelor Dobrogea. Din 1966 pana in 1983, sectorul de constructii ia o mare amploare, denumindu-se oficial TCIF - Trustul de Constructii pentru Imbunatatiri Funciare Constanta. Dupa doi ani de la Revolutia din 1989, IEELIF Constanta, titulatura aceasta fiind folosita dupa reunirea cu sectorul de exploatare din 1983, s-a divizat in cinci societati comerciale, una dintre acestea, care reprezinta fostul sector din IEELIF, fiind societatea noastra, "IFCO" SA, societate cu capital integral de stat. Intr-un final, societatea noastra a reusit sa se privatizeze de-abia in 1993, cand a devenit o societate cu capital integral privat, lucru ce ne-a mobilizat si mai mult in derularea activitatii noastre.

Rep.: Ce inseamna acum SC "IFCO" SA?

I.V.: Societatea comerciala "IFCO" este o societate pe actiuni cu un capital social de 4.643.723.000 lei, cu un patrimoniu de peste 4,9 miliarde lei inca din anul 1998. Domeniul principal de activitate in care societatea si-a castigat un prestigiu incontestabil este cel de constructii montaj, cu urmatoarele specializari: constructii edilitare si de gospodarie comunala, civile, industriale si zootehnice, constructii si amenajari hidrotehnice, constructii pentru imbunatatiri funciare si productia industriala si prestari servicii.

Rep.: Care tip de constructii aduce cele mai multe incasari firmei?

I.V.: Constructiile edilitare si gospodarire comunala. Acest tip de constructii ocupa in activitatea noastra ponderea cea mai mare si se concretizeaza intr-un insemnat volum de lucrari ce fac obiectul a numeroase contracte de executie in Constanta, Tulcea si Ialomita. Dintre lucrarile din gama alimentarilor cu apa (de la sursa pana la reteaua de distributie), canalizari, instalatii de tratare a apei potabile si de epurare a apelor uzate, unele sunt foarte importante ca pondere valorica, rezultat al castigarii licitatiilor publice, cu finantare externa impreuna cu parteneri sau furnizori de renume international. Din aceasta categorie, printre cele mai importante lucrari pot enumera: CNAPM Constanta, unde am efectuat lucrari canalizari in incinta Portului Constanta, reteaua de alimentare cu apa din dana Ro-Ro, reteaua de alimentare cu apa din Saraiu, modernizarea si completarea fluxului tehnologic la Statia de epurare Constanta-Sud pentru tratarea namolului. Societatea se poate mandri cu amenajarea a 40 de retele de alimentare cu apa realizate numai in ultimii opt ani.

Rep.: Constructiile civile ce pondere detin in activitatea firmei?

I.V.: Cum spuneam, nu ne-am axat pe lucrarile de constructii din aceasta categorie. Daca stam sa ne gandim, in aceasta categorie intra executia de blocuri, sali de sport, sedii de institutii, vile de odihna, locuinte, hale industriale, complexe de crestere a porcilor si vitelor, microferme, silozuri de seminte etc. Una dintre lucrarile care reprezinta cartea noastra de vizita este sediul de pe strada Mircea cel Batran, al Directiei Apelor "Dobrogea - Litoral" Constanta. Sediul a fost ridicat de noi, anul trecut contractand inca o lucrare la aceasta cladire, care a insemnat, de fapt, suprainaltarea sediului cu inca un etaj. Aceasta executie a reprezentat o provocare pentru noi, tocmai din cauza locului limitat, care nu ne-a permis sa ne miscam prea mult, dar care s-a soldat cu succes. Este, intr-adevar, o lucrare cu care ne mandrim si pe care o avem drept reper in relatiile contractuale cu eventualii clienti care doresc sa le realizam lucrari asemanatoare. In plus, desi executia se anunta destul de dificila, am reusit sa predam lucrarea inainte de termen.

Rep.: Pentru anul trecut care a fost cifra de afaceri a societatii pe care o conduceti?

I.V.: La sfarsitul anului 2003 am contabilizat incasari din contracte de executie finalizate pe parcursul anului sau cu o continuitate in acest an 2004, de peste 3 milioane de dolari. Insa vrem sa atingem valoarea din anul 2000, cand am raportat venituri din incasari de circa 6 milioane dolari. Drept este ca in acel an am executat si cele mai mari lucrari, printre care as putea mentiona Statia de epurare de la Mangalia, unde valoarea contractului a fost de aproximativ 200 miliarde lei.

Rep.: Aveti vreo dorinta de suflet pentru acest an privind activitatea institutiei?

I.V.: Da, ar fi ceva: posibilitatea de a executa o lucrare mare care sa ne reprezinte. In plus, imi doresc sa putem atinge si chiar depasi targetul stabilit pentru acest an de incasari de 150 miliarde lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii