Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se scumpeste sau nu pretul convorbirilor telefonice?

ro

14 Aug, 2002 00:00 621 Marime text

Romtelecom mareste tarifele locale si le ieftineste pe cele interurbane

Directorul comercial al Romtelecom Constanta a declarat ca "nu s-a anuntat nici o majorare, dar preturile fiind exprimate in dolari nu se justifica aceasta actiune" * Biroul de presa al Romtelecom Bucuresti ne-a informat ca "se afla in studiu o astfel de masura, dar nu se poate sti nimic cert pana la obtinerea tuturor avizelor"

Conform unor informatii mai mult sau mai putin reale prezentate intr-un saptamanal economic, tarifele convorbirilor telefonice se vor majora treptat cu 50%. Acest demers s-ar alatura unei serii mai largi prin care se vizeaza rentabilizarea Romtelecom si obtinerea unui profit brut mai mare fata de cel actual, de 26%. Astfel, se pare ca actionarii greci planuiesc reducerea cu 10.000 de angajati (5.000 parasind deja compania) si majorarea treptata cu peste 50% a tarifelor pentru apelurile urbane, concomitent cu reducerea celor internationale si interurbane. Primul pas a fost deja facut prin majorarea cu 200% a tarifelor pentru numerele cu trei cifre (taxi, CFR, salvarea etc). Aceste intentii fac parte din planul de restructurare menit a scoate din faliment operatorul national de telefonie fixa, dar si faptul ca, anul trecut, tarifele au fost majorate cu doar 18,2%, la o inflatie de 30,3%, plan conceput in decembrie 2001 si parafat la 27 iunie 2002.Intrucat, la acest moment, Romtelecom detine monopolul in telefonia fixa, majorarea tarifelor ramane doar o chestiune stabilita intre companie, Ministerul Comunicatiilor si Oficiul Concurentei. Considerat din start ca o necesitate, telefonul risca sa devina pentru multi un lux pe care nu si-l pot permite, aceasta in contextul in care convorbirile sunt taxate in dolari, iar tarifele sunt majorate corespunzator cu rata inflatiei. Este de mentionat ca tarifarea in dolari ofera posibilitatea companiei sa-si mentina castigurile la adapost in contextul in care moneda americana s-a situat si se va situa intotdeauna peste indicele inflatiei. O ultima majorare a tarifelor Romtelecom a fost pusa in vigoare din data 16 aprilie 2002. Ajustarea s-a facut cu un procent de 10,5% pentru serviciile telefonice de baza interne si cu 5,9% pentru serviciile de telecomunicatii de baza internationale. Conform avizului Oficiului Concurentei, perioadele de referinta pentru fundamentarea noilor tarife au fost urmatoarele: pentru serviciile interne - inflatia, pentru serviciile internationale - rata devalorizarii leului fata de dolarul SUA. Cu alte sase luni inainte de aceasta modificare a tarifelor a mai existat o majorare de 5,83%. Informatiile referitoare la aceste majorari ne-au fost oferite de Gabriela Luta, din cadrul Biroului de marketing al Romtelecom Constanta.

Romtelecom are probleme financiare?

Conform declaratiilor lui Panagiotis Kargados, directorul general al Romtelecom, facute presei centrale, operatorul national de telefonie fixa se gaseste la marginea prapastiei, foarte aproape de un colaps financiar. Motiv pentru care are nevoie de o majorare urgenta de capital. Se pare ca statul roman a aprobat varianta majorarii capitalului Romtelecom cu suma de 250 milioane dolari, actiune la care statul trebuia sa investeasca 150 milioane dolari. Insa, lucrurile au luat o alta intorsatura, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, sfatuindu-i pe managerii Romtelecom sa tranzactioneze la bursa actiunile societatii. In aceste conditii, pentru unicul operator de telefonie fixa din Romania pot fi valabile o serie de scenarii: majorarea de capital se amana, iar Romtelecom nu mai are bani sa plateasca datoriile ajunse la scadenta (160 milioane de dolari in 2002 si 2003). Creditorii pot cere falimentul, primul de acest fel din istoria comunicatiilor. Al doilea scenariu ar fi ca statul sa accepte majorarea de capital si sa scoata din buzunar 150 milioane de dolari si al treilea ar fi ca statul roman sa incredinteze partea lui de la majorarea de capital unui investitor financiar (cel mai probabil BERD), diminuandu-si considerabil numarul de actiuni, fara sa castige ceva. Ultima varianta si cea mai grea de indeplinit este aceea a emiterii de actiuni si vanzarii lor la bursa, de unde ar putea sa fie cumparate de OTE sau de un alt investitor. Conform datelor furnizate de un saptamanal economic, valoarea totala a imprumuturilor era, la sfarsitul anului trecut, de 11.734 miliarde lei. Credite in valoare de 1.541 miliarde de lei ajung la maturitate pana la sfarsitul acestui an, iar imprumuturi in valoare de 3.709 miliarde de lei trebuie rambursate pana in 2005. Un imprumut in valoare de 142 milioane de dolari (garantat de stat), contractat in 1992 de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, se apropie de scadenta. Inca 96,85 milioane de dolari contractati de la BERD, dar acest imprumut nu are garantii guvernamentale. In plus, dupa cum ne-a precizat directorul comercial al Romtelecom Constanta, Nicolae Stefan, "Romtelecom a fost amendata de catre Oficiul Concurentei pentru ca a semnat cu un consortiu de firme, printre care si FranceTelecom, un contract de exclusivitate pentru operarea transmisiilor de date. In perioada semnarii contractului nu exista nici o prevedere legala care sa interzica acest lucru, dar ulterior golul legislativ a fost completat. In conditiile in care clauzele contractuale nu permiteau rezilierea contractului, Oficiul Concurentei a aplicat Romtelecom cea mai mare amenda, in valoare de 900 miliarde lei pentru "ingradirea liberei concurente"".

Fripta cu iaurt, sufla si in ciorba

Avand in vedere acest precedent, Romtelecom nu mai este dispusa sa incaseze astfel de amenzi fie si pentru faptul ca nu a comunicat intentia de majorare a tarifelor catre Oficiul Concurentei. Chiar daca anumite surse sustin ca planul de redresare a companiei a fost semnat de ministrul Nica, nici una dintre persoanele contactate de noi, din teritoriu sau de la Bucuresti, nu ne-a putut oferi detalii clare referitor la o eventuala majorare a tarifelor. Daca la Romtelecom Constanta nu bate nici macar briza majorarilor, la Bucuresti lucrurile se complica. Astfel, directorul comercial al Romtelecom Constanta, Nicolae Stefan, ne-a declarat ca "nu este anuntata nici o majorare de preturi si, avand in vedere faptul ca tarifele pentru liniile inchiriate sunt calculate in dolari, normal ar fi ca acestea sa scada, in nici un caz sa creasca". Aceasta a fost si opinia lucratorilor Biroului de marketing din cadrul Romtelecom Constanta. La Biroul de presa al Romtelecom Bucuresti, zvonurile au prins contur, in sensul ca printr-un fax remis redactiei noastre se preciza ca "pana in prezent Societatea Nationala de Telecomunicatii Romtelecom nu are de facut vreun anunt in legatura cu o reajustare concreta a tarifelor. Este adevarat ca aceasta chestiune se afla in studiu, dar nu putem furniza detalii pana nu se obtin toate aprobarile necesare, respectiv de la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei si Oficiul Concurentei. De altfel, Romtelecom este obligata prin lege sa anunte modificarile tarifelor practicate pentru serviciile de baza cu 15 zile inainte de intrarea lor in vigoare". Astfel, pentru moment, putem sta linistiti: in viitorul apropiat nu se intrevede nici o majorare de tarife.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii