Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seceta si furtunile ar putea duce la scumpirea painii

ro

25 Jul, 2002 00:00 1007 Marime text

In localitati ca Horia, Cogealec, Vulturu, Pantelimon, Ghindaresti, Harsova, Topalu, Saraiu, Ciobanu, Mihai Viteazu, Crucea, Sacele, Targusor productia este de 500-700kg grau la hectar

Seceta si ploile torentiale din ultimul timp, insotite de grindina, au dus la calamitarea unor importante suprafete cultivate cu paioase si cu plante prasitoare, acest fapt ducand la scaderea productiei agricole, cu implicatiile sociale pe care le va avea aceasta. Gheorghe Dobritoiu, sef productie vegetala din cadrul Directiei Agricole Constanta, ne-a declarat ca "seceta a afectat culturile de paioase intr-un procent diferentiat in toate localitatile judetului, dar in special culturile din localitatile din nord si nord-est, unde productia a fost calamitata in proportie de 50-80%". In localitati ca Horia, Cogealec, Vulturu, Pantelimon, Ghindaresti, Harsova, Topalu, Saraiu, Ciobanu, Mihai Viteazu, Crucea, Sacele, Targusor, productia este de 500-700 kg grau la hectar. Sursa citata a afirmat, de asemenea, ca "fenomenul de seceta a mai afectat si culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) care reprezinta 40-50% din suprafata arabila a judetului, dar cel mai grav este ca acest fenomen se inregistreaza in localitati unde populatia isi asigura singurul venit din agricultura". Productivitatea scazuta din acest an are drept cauza si succesiunea a doi ani de seceta prelungita, fapt care diminueaza si mai mult recolta acestui an. "Ploile din ultima perioada au fost neuniforme si cu intarziere fata de fazele de dezvoltare a plantelor, dar totusi au o influenta benefica pentru culturi", a mai declarat Gheorghe Dobritoiu. Un caz aparte il constituie comuna Deleni, unde ploile torentiale, grindina si viiturile au provocat pierderi in valoare totala de peste noua miliarde lei prin distrugerea a 1.232 hectare cu culturi agricole. In sectorul zootehnic, pierderile se ridica la suma de 64 milioane lei.

Doar 121.000 hectare au fost irigate

In ceea ce priveste gradul de irigare a terenurilor agricole, acesta este scazut, pe de o parte, din cauza distrugerii instalatiilor de irigatii si, pe de alta parte, datorita lipsei unor investitii care sa suplineasca necesarul refacerii sistemului. Din totalul de 566.000 hectare suprafata arabila, doar 121.000 hectare au fost irigate, 50% din suprafetele irigate fiind ocupate de culturi prasitoare. Sursa citata anterior ne-a precizat ca "inconvenientul consta in faptul ca productia agricola nu dispune decat de 65% din necesarul echipamentelor de irigat". Intrucat nu ne putem astepta la o productie ridicata de grau, Gheorghe Dobritoiu a afirmat ca pretul de livrare a graului va creste, ramanand la latitudinea fabricilor de paine daca vor achizitiona grau de la producatorii autohtoni sau daca vor importa. In orice caz, rezerva de grau necesara alimentatiei populatiei va fi asigurata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii