Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:00 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SIF Transilvania va avea un lant hotelier propriu

ro

11 Oct, 2002 00:00 1257 Marime text

Actionar in majoritatea hotelurilor de pe litoral

Pentru realizarea acestui obiectiv, SIF Transilvania trebuie sa investeasca in lantul hotelier aproximativ 38 milioane dolari * Masura este creata pentru a incuraja turistii romani sa isi petreaca vacantele pe litoralul romanesc, fiind practicate preturi "sociale" * Pentru construirea lantului, in perioada urmatoare, se va incepe un proces de restructurare a societatilor la care SIF detine actiuni

Investitiile in turism sunt rentabile pentru ca dezvoltarea acestui segment este sprijinita si de stat. In acest sens, SIF Transilvania este actionar majoritar sau minoritar in majoritatea hotelurilor de pe litoral. Societatea de Investitii Financiare va include hotelurile la care este actionar, intr-un lant hotelier propriu, dezvoltat in urma unei investitii de 38 de milioane de dolari, care se va derula pana in anul 2005. In lant vor fi incluse circa 60-70 de hoteluri de doua si trei stele de pe litoral, la care SIF Transilvania este actionar majoritar, ceea ce inseamna tot litoralul romanesc, cu exceptia societatii Mamaia SA si a unora dintre societatile desprinse din Neptun-Olimp. Scopul crearii acestui lant este relansarea turismului de masa. Acesta se va adresa celor care nu isi permit sa cheltuiasca 100 de euro pe zi pe camera, ci doar 20-30 de euro. Vor fi hoteluri accesibile cetatenilor de rand, care nu au bani sa plece in strainatate, aceasta masura fiind creata pentru a incuraja turistii romani sa isi petreaca vacantele pe litoralul romanesc. Ca urmare a tarifelor reduse care vor fi practicate de aceste hoteluri, investitia va necesita un timp mai indelungat pentru a fi amortizata.

Restructurarea societatilor

Pentru construirea acestui lant, SIF Transilvania va incepe, in perioada urmatoare, un proces de restructurare a societatilor la care detine actiuni, care presupune realizarea unor fuziuni, vanzari si selectarea activelor care corespund planurilor companiei. Procesul de restructurare se va derula in perioada 2003-2004, conducerea societatii estimand ca, in sezonul 2005, lantul va fi functionabil si vor aparea primele efecte ale crearii lui. Nu se doreste ca SIF Transilvania sa detina pe litoral mai multe societati, ci doar una singura, cu un management competent. Depinde insa si de actionari, care trebuie sa accepte cedarea unei parti din profit pentru sustinerea procesului de restructurare. SIF Transilvania este unul dintre cei mai importanti investitori din turism, circa 20% din portofoliul sau fiind reprezentat de participatii la 55 de societati din acest sector. SIF detine pachete de actiuni cuprinse intre 3,15% si 48,60% la un numar de 39 de societati de turism, iar la 16 este actionar principal sau majoritar. SIF Transilvania detine peste 39% din actiunile fiecareia dintre cele 24 de societati desprinse din Neptun-Olimp vandute, prin licitatie, de Ministerul Turismului in aceasta vara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii