Siguranta alimentara in viata cotidiana
Siguranta alimentara in viata cotidiana
28 May, 2003 00:00
ZIUA de Constanta
2418
Marime text
Siguranta alimentara consta in respectarea normelor igienico-sanitare in procesul de productie si are in vedere "garantarea sanatatii populatiei prin consumul de alimente sigure din punct de vedere sanitar, sub raportul salubritatii, prospetimii si al valorii nutritive a alimentelor", conform Ordinului Ministrului Sanatatii si Familiei Nr. 975 din 16 decembrie 1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente. Elementele definitorii pentru siguranta alimentara sunt reprezentate de: calitatea materiilor prime care intra in procesul de fabricatie, procesul de productie al alimentelor, depozitarea si transportul alimentelor, modul si conditiile de comercializare a alimentelor.
Drepturile fundamentale ale consumatorilor
Drepturile fundamentale ale consumatorilor sunt urmatoarele:- Libertatea consumatorului de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoilor lui de consum;- Dreptul la protectie impotriva riscului de a achizitiona un produs sau serviciu care ar putea sa-i prejudicieze sanatatea, securitatea sau viata, sa-i afecteze drepturile si interesele legitime;- Dreptul de a fi informat complet, corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor, astfel incat decizia pe care o va lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor sale;- Dreptul de acces liber la pietele, magazinele, furnizorii care-i asigura o gama variata de produse si servicii si care-i dau posibilitatea sa le aleaga pe cele pe care le considera mai bune sau pe cele care raspund cel mai bine sferei de utilitati pe care o are in vedere consumatorul;- Dreptul de a fi despagubit pentru prejudiciile cauzate de calitatea necorespunzatoare a produselor si/sau serviciilor;- Dreptul de a se organiza in diverse forme asociative, ca: Asociatii; Fundatii; Grupuri socio-economice; Uniuni si federatii.Autoritatile care protejeaza interesele consumatorilor
Institutiile abilitate sa protejeze interesele consumatorilor sunt Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, impreuna cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Acestea emit ordine care reglementeaza conditiile privind autorizarea unitatilor ce produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente, precum si conditiile pentru avizarea alimentelor declarate apte pentru consumul uman si controlul unitatilor producatoare de alimente.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii