Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea incearca sa-si plateasca datoriile de peste 50 miliarde lei cu bani americani

ro

27 Jan, 2004 00:00 519 Marime text

"Meconst" SA Constanta a participat la expozitia internationala "Reconstructia Irakului"

Uzina s-a privatizat in anul 2000, intrand in grupul "Polaris M Holding", care detine circa 70% din actiunile societatii * In timp ce cifra de afaceri se situa la valoarea de 116.495.790.000 lei la nivelul anului 2002, cheltuielile erau mai mari decat veniturile cu aproximativ un miliard de lei

Societatea "Meconst" SA Constanta este una dintre cele mai vechi uzine cu profil mecanic naval, care a provenit din cooperatie. Societatea s-a privatizat in urma cu cativa ani, intrand in grupul "Polaris M Holding", care detine circa 70% din actiunile societatii, fiind cumparata de la APAPS. Firma are in prezent aproximativ 300 de salariati. Daca la ceva timp dupa preluarea conducerii societatii administratorul era optimist in privinta unor bani care trebuiau sa intre in contul "Meconst" SA Constanta in urma unor contracte, iata ca in ultimul timp societatea a "reusit" sa se inregistreze printre datornicii Constantei privind unele utilitati. Nu demult, societatea era trecuta pe lista neagra a datornicilor catre SC "Electrica" SA cu suma deloc mica de 1,2 miliarde lei, urmand sa fie debransata de la reteaua electrica. Suma este foarte mare comparativ cu inregistrarile din baza de date a Ministerului Finantelor Publice privind indicatorii financiari din bilantul depus pentru anul 2002. Din datele obtinute reiese ca, in acea perioada, societatea a avut un an relativ prost. In timp ce cifra de afaceri se situa la valoarea de 116.495.790.000 lei, veniturile atingand peste 122 de miliarde, cheltuielile erau mai mari decat ceea ce intra in casa cu aproximativ un miliard de lei. Cat priveste datoriile inregistrate in totalitate, suma era destul de apasatoare pentru orice agent economic de aceeasi marca, oficial fiind inregistrati cu peste 58 de miliarde lei, indiferent ca este vorba de creante catre bugetul de stat sau nu. Toate aceste cifre erau declarate la inceputul anului 2003, prin primavara.

Metode noi de a face bani

Pentru asemenea societati chiar statul a oferit ocazia de a mai face niste bani poate pentru a-si plati curentul electric sau datoriile catre stat. Pe data de 19 ianuarie, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca, in aceasta saptamana, un numar de 28 de firme din Romania vor participa la expozitia internationala "Reconstructia Irakului", organizata sub patronajul primului-ministru al Kuweitului. Scopul acestei manifestari este incheierea cu societati din diverse tari a unor contracte de prestare servicii, Romania prezentandu-se cu cele 28 de firme. Faptul ca programul a fost implementat de Statele Unite ale Americii pentru reconstructia Irakului a fost de-ajuns pentru a avea garantia ca banii din contracte vor fi incasati si nu se va intampla ca in Romania: muncesti si-ti vezi rasplata la sfantu` asteapta! Mai ales ca programul beneficiaza din partea SUA de un buget total de 18,6 miliarde dolari, nu la fel de puternici ca moneda unica, dar buni. Printre firmele autohtone participante se numara si doua societati comerciale constantene: Logtrans Intl SRG si..., cine credeti?, "Meconst" SA Constanta. Poate asa vor face rost administratorii societatii cam de vreo 2 milioane de dolari care sa-i ajute sa-si plateasca datoriile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii