Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:54 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Somerii vor sa fie ospatari, dar nu se duc la cursuri

ro

22 Jan, 2004 00:00 829 Marime text

CCINA vine in sprijinul celor fara serviciu

In urma cu o saptamana, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura a demarat cursurile de calificare pilot in meseriile de bucatar si ospatar * Cursurile, care sunt in acest moment gratuite, se vor desfasura pe durata a 14 saptamani, la sfarsitul carora participantii vor primi certificate de calificare si, dupa toate probabilitatile, si un loc de munca * La aceste actiuni sunt incluse aproximativ 60 de persoane

Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta a demarat, la inceputul lunii trecute, o serie de cursuri de calificare pilot in meseriile de ospatar si bucatar. Conform declaratiilor facute de catre directorul general al CCINA Constanta, Danut Juganaru, cursurile fac parte dintr-un proiect al Camerei, care dispune de o finantare din partea PHARE si care se desfasoara pe durata a 14 saptamani. Conform precizarilor facute de catre acesta, in cadrul proiectului se urmareste calificarea in meseriile de bucatar si ospatar a somerilor, la finele caruia acestia vor primi un certificat de calificare si, in baza acordului semnat cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, acestora le va fi asigurat si un post de munca. Desi lansarea proiectului a fost prevazuta pentru a doua jumatate a anului trecut, acesta a fost lansat de-abia in aceasta luna, solicitantii putandu-se inscrie inca din luna decembrie a lui 2003. Desi la inceput interesul manifestat de catre cei vizati prin acest curs a fost unul destul de redus, lucru motivat de faptul ca perioada de inscriere coincidea cu sarbatorile de iarna, la ora actuala numarul solicitarilor este intr-o continua crestere, cu toate ca a trecut deja o saptamana de la demararea acestuia. In cadrul acestor cursuri au fost incluse aproximativ 60 de persoane, cate jumatate pentru fiecare specializare, urmand ca pe intreaga perioada de desfasurare cei inscrisi sa participe la cursurile puse la dispozitie de lectorii colaboratori ai Camerei si sa efectueze diferite stagii de pregatire in diverse puncte de lucru, colaboratoare ale CCINA Constanta. Totodata, directorul a mai precizat ca nici acest curs nu este lipsit de probleme, in sensul ca daca la inceput interesul manifestat fata de cursurile de bucatari era mai mare, in aceasta perioada s-a constatat un anumit dezinteres din partea participantilor la cursurile de perfectionare in meseriile de ospatar, cu toate ca aceste cursuri sunt in totalitate gratuite, acestora nerevenindu-le obligatia decat de a se prezenta la cursuri. Juganaru a apreciat ca lipsa celei mai mari majoritati dintre cursanti s-ar datora faptului ca la punctele de lucru unde acestia au de efectuat practica li s-a solicitat un carnet de sanatate, lucru ce a determinat ca in prima zi din cea de-a doua saptamana de cursuri sa se consemneze un absenteism destul de ridicat, motivat de dorinta participantilor de a-si rezolva problemele legate de carnetul de sanatate. In ceea ce priveste planurile de viitor vizavi de aceste cursuri de specializare in meseriile de bucatar si ospatar, acelasi director a mai completat ca, pe viitor, tot pentru acestia vor fi puse la dispozitie si o serie de cursuri de limba engleza.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii