Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:21 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toate contractele de inchiriere si arenda se inregistreaza la Fisc

ro

31 Jan, 2004 00:00 4786 Marime text

Declaratia de venit global care include aceste venituri se depune pana la 15 mai * Contractul trebuie inregistrat in termen de 15 zile de la semnarea lui de catre proprietar * Plata anticipata cu titlu de impozit pe venit se efectueaza in patru rate egale, cu termenele finale impuse astfel: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie inclusiv a anului fiscal * In cazul contractelor de arendare, impozitul se plateste in doua rate egale pana la 1 septembrie, respectiv 15 noiembrie

Desi a fost elaborat de anul trecut, "Ghidul contribuabililor care realizeaza venituri din inchirieri si arenda" abia acum a aparut pe piata publicatiilor cu caracter fiscal. Continutul acestuia este destul de vast si trateaza veniturile realizate de catre persoane fizice sau juridice din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobile. In aceasta categorie intra si veniturile obtinute din inchirieri si subinchirieri de bunuri imobile sau cele din cedarea folosintei locuintei, caselor de vacanta, garajelor, terenurilor. O data cu acestea intra in aceeasi categorie si spatiile destinate afisajului publicitar. Contractul intre parti presupune si stabilirea cuantumului reprezentand chiria sau arenda de incasat de catre beneficiar, iar documentul trebuie inregistrat la administratia finantelor publice din teritoriu in termen de 15 zile de catre proprietar, uzufructuar sau detinator legal. O data cu inregistrarea contractului, contribuabilul are obligatia de a depune o declaratie privind veniturile estimate din cedarea folosintei bunurilor. "In cazul in care se incheie un act aditional, la randul sau acesta trebuie inregistrat tot la organul fiscal din teritoriu", a declarat Mariana Forfolea, purtator de cuvant in cadrul Directiei Finantelor Publice Constanta. In cazul in care proprietarul detine mai multe asemenea imobile pe care le inchiriaza, acesta trebuie sa depuna cate o declaratie in parte pentru fiecare. Dupa aceasta operatie de inregistrare si declarare, Administratia Finantelor Publice are obligatia de a stabili sumele si termenele de plata trimestriale, precum si aceea de a comunica contribuabilului decizia de impunere pentru platile anticipate cu titlu de impozit pentru acest tip de venituri. Plata anticipata se efectueaza in patru rate egale, cu termenele finale impuse astfel: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie inclusiv a anului fiscal. In cazul contractelor de arendare, impozitul se plateste in doua rate egale pana la 1 septembrie, respectiv 15 noiembrie. Daca veniturile declarate nu corespund cu cele reale, contribuabilul are dreptul sa solicite emiterea unei noi decizii de plata, daca prezinta acte justificative. Aceasta modificare a platilor anticipate se poate solicita numai daca venitul se modifica cu mai mult de 20% fata de venitul luat in calculul impozitului, o singura data pe an, in cursul semestrului II. "In cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, chiria sau arenda reprezinta echivalentul in lei al unei valute, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea", a mai declarat purtatorul de cuvant.

Evaluarea arendei in natura

In cazul in care arenda se achita in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole stabilite prin hotarari ale Consiliului Judetean Constanta ca urmare a propunerilor directiei teritoriale de specialitate a Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Preturile medii sunt folosite pentru stabilirea platilor anticipate ale anului fiscal urmator. Pentru anul 2003, aceste hotarari se vor emite pana la finele lunii februarie. Contribuabilul are obligatia de a specifica in declaratia de venit global si veniturile provenite din cedarea folosintei bunurilor, care trebuie depusa pana la data de 15 mai a anului curent.Si pentru aceasta categorie de declaratii fiscale s-au prevazut sanctiuni in cazul nerespectarii termenelor de depunere a declaratiilor. Daca declaratia este depusa cu o intarziere de pana la 30 de zile inclusiv fata de termenul legal stabilit, amenda este de 100.000 lei, iar pentru depasiri de peste 30 de zile, cuantumul se ridica la 500.000 lei. Penalitatile aplicate se majoreaza cu 10% din diferenta de impozit anual ramas de achitat. "Personalul nostru din cadrul biroului pentru asistenta contribuabililor va sta la dispozitia fiecarei persoane cu informatii suplimentare privind impozitul pe venituri din cedarea folosintei de bunuri mobile si imobile", a mai declarat Mariana Forfolea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii