Turismul intern a crescut în vara 2024 față de anul precedent. Turiștii români optează mai mult pentru servicii all inclusive
Turismul intern a crescut în vara 2024 față de anul precedent. Turiștii români optează mai mult pentru servicii
12 Sep, 2024 18:36
ZIUA de Constanta
522
Marime text
Vara calendaristică s-a încheiat. Deși vacanța a continuat în prima parte din septembrie la hotelurile rămase deschise, concluziile sezonului sunt clare în proporție de peste 95%.
Creșterea rezervărilor pentru vacanța de vară în România a fost în medie cu 3,8% la nivel național, față de perioada similară a anului trecut, conform datelor unui touroperator.
Trendul ascendent pentru vacanțe în România a fost susținut și de voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape 2 miliarde de lei.
Conform datelor, pentru zona de litoral, turiștii s-au putut bucura de 4000 de unități clasificate cu 151.720 de locuri de cazare. Creșterea rezervărilor față de vara anului 2023 a fost de 8,5%, cu o durată medie a sejurului de 4,7 nopți. Prețul mediu de persoană pentru cazare a fost de 1102 lei/sejur, în creștere cu 10% față de anul trecut.
Multe dintre hoteluri au decis să nu mărească tarifele pentru cazare, adaptând costul sejurului în funcție de serviciile de masă oferite. În același timp s-a putut observa o creștere cu 10% a interesului turiștilor pentru hotelurile cu servicii all inclusive, dar și o stagnare sau chiar scădere pentru hotelurile care n-au beneficiat de modernizări în ultimii
ani.
Stațiunea Mamaia rămâne în topul preferințelor
Cele mai căutate stațiuni pentru lunile de vară au fost Mamaia, Eforie Nord, Neptun- Olimp și Costinești, cu o pondere de peste 60% din totalul rezervărilor.
În ceea ce privește zona de munte-balneo vânzările sunt comparabile cu perioada similară din 2023. Prețul mediu pe sejur a fost de 573 lei/persoană pentru zona de munte și de 1162 lei/persoană pentru zona de balneo, înregistrând o creștere de 6,5% față de anul trecut. Durata sejurului a scăzut de la 4,4 nopți în 2023 la 4,3 în acest an.
Cele mai solicitate stațiuni pentru zona de munte
Cele mai solicitate stațiuni pentru zona de munte au fost: Sinaia, Predeal și Poiana Brașov, în timp ce pentru zona de balneo, turiștii au preferat: Băile Felix, Călimănești-Căciulata și Băile Herculane, cu o pondere de 68% din
rezervările pe aceste destinații.
Delta Dunării a beneficiat de cea mai mare creștere în ciuda războiului de la granița cu Ucraina
Delta Dunării a beneficiat de cea mai mare creștere a rezervărilor față de vara anului trecut, în ciuda impactului negativ datorat războiului de
la graniță. Evoluția rezervărilor a fost cu 12% mai mare având o durată medie a sejurului de 3,4 nopți. Tariful mediu a fost de 843 lei persoană/sejur, în creștere cu 10% față de sezonul trecut.
Cele mai solicitate destinații de vacanță din Deltă au fost, potrivit touroperatorului: Crișan, Sulina, Băltenii de Sus și Sfântu Gheorghe cu un procent de 63% din totalul rezervărilor.
Citește și
Mircea Fechet prezent la inaugurarea traseului de turism ”Delta lui Ivan” (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii