Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TVA-ul si majorarile pentru neplata la termen aduc cei mai multi bani statului

ro

26 Aug, 2003 00:00 1544 Marime text

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta si-a depasit planul la incasari cu aproape 500 miliarde lei * Din totalul incasarilor, principala sursa de venit este TVA-ul cu 49,8 % * Valoarea totala a incasarilor din valorificarea bunurilor confiscate, in luna iulie 2003, este de 210 milioane lei

Situatia incasarilor creantelor la bugetul de stat la finele lunii iulie a fost prezentata, ieri, de catre directorul Directia Generala a Finantelor Publice, Claudiu Ristea, in cadrul unei conferinte de presa. Au fost prezenti si noii directori adjuncti din cadrul institutiei, care fac parte de putin timp din noua structura organizatorica: Vanghelie Vanghelie, Damian Elena, Dumitru Farcas. Din raportul acestora a reiesit ca agentii economici au avut mai putine tentative de eschivare in fata organelor de control fiscal privind sustragerea de la plata obligatiunilor catre bugetul statului. Raportul lunar al Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta indica o crestere a incasarilor creantelor la bugetul statului, creante impartite in taxe si impozite, depasind programul stabilit la inceputul lunii iulie. La acest capitol, incasari referitoare la modul de calcul si virare in termenele si cuantumurile prevazute de lege in privinta obligatiilor fata de bugetul de stat, DGFP Constanta a reusit sa depaseasca plafonul de incasari stabilit la inceputul lunii iulie. Astfel, programul de colectare a impozitelor si taxelor catre stat pentru luna trecuta prevedea incasari de 2.600 miliarde lei, la sfarsitul lunii raportandu-se 3.064,2 miliarde lei. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, incasarile au crescut cu aproximativ 85%.

Impozit pe venit in suma de 22.362 miliarde lei

Din analiza ponderii sursei pe venit din totalul incasarilor, cel mai mare procent il detine TVA-ul ,cu 49,8%, urmand acciza - 26,8%, taxele vamale - 10,5%, impozitul pe venit - 7,58%, incasari din alte surse - 7%, impozitul pe profit - 4,13%. In luna iulie 2003, au fost stabilite de catre organele de control ale Directiei Controlului Fiscal si Garzii Financiare Constanta impozite si taxe atrase suplimentar la bugetul de stat in valoare de 61.269 milioane lei, din care in timpul controlului s-au incasat in valoare de 12.253 milioane lei. Din categoria impozite si taxe atrase suplimentar fac parte impozitele pe profit si pe venit, impozitul pe dividende, accizele, majorarile si dobanzile calculate la neplata la termen a datoriilor catre stat, amenzile, confiscarile etc. Numai plata impozitului pe profit a adus bugetului 469 milioane lei, dintr-un total de incasat de 5.808 milioane lei. In domeniul fiscal au fost inregistrate incasari din taxe, impozite si obligatii suplimentare in suma de 22.362 milioane lei, din care s-au facut incasari in proportie de 95%. Agentii economici care nu s-au supus platii la termen a creantelor catre stat au platit majorari pentru intarziere si dobanzi in valoare totala de 20.474 milioane lei. Pentru abaterile constatate in domeniul fiscalitatii s-au aplicat 90 amenzi contraventionale, in suma de 1.626 milioane lei, din care s-au incasat 65 amenzi insumand 410 milioane lei.

20 de miliarde de la Garda Financiara

Garda Financiara si-a adus, la randul ei, aportul la incasarile inregistrate la bugetul statului cu suma de 20,9 miliarde lei, provenind din aplicarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea de catre agentii economici a legislatiei fiscale, in numar de 1.455, incasate in proportie de 75%. In procesul de valorificare a bunurilor confiscate si trecute in proprietatea statului, comisia de evaluare din cadrul DGFP Constanta a procedat la evaluarea marfurilor in conformitate cu O.G. 128/1998 si H.G. 514/1999, marfurile fiind apoi valorificate prin vanzare in regim de consignatie si prin licitatie publica. Valoarea totala a incasarilor din valorificarea bunurilor confiscate in luna iulie 2003 este de 210 milioane lei. Pentru debitele stabilite prin procesele-verbale de verificare si neincasate au fost instituite titluri executorii de catre Serviciul de Colectare a Veniturilor. Acest serviciu a actionat in vederea indeplinirii procedurii de urmarire si executare silita a obligatiilor bugetare ale persoanelor fizice si juridice, in conformitate cu prevederile O.G. 61/2002. La capitolul somatii si valorificari din bunuri mobile si imobile, DGFP Constanta nu a reusit sa inregistreze sume mari din totalul incasarilor, recuperand doar 3.945 miliarde lei din 33.200 miliarde lei. Referitor la instiintarile de plata sau restituirile deducerilor din impozitul pe venitul global, acestea se vor emite pana la data de 30 septembrie. Din totalul arieratelor pe judetul Constanta, care se ridica la suma de 20.000 miliarde lei, contribuabililor mici si mijlocii le revin doar 2.000 miliarde lei, restul impartindu-se intre marii contribuabili. Claudiu Ristea a tinut sa sublinieze ca, de acum inainte, se pune accentul pe reinvierea autoritatii de control fiscal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii