Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un divort costa cel putin 35 milioane de lei

ro

23 Aug, 2003 00:00 769 Marime text

Procesele de partaj a bunurilor au devenit un lux

Daca notificarea si taxele de timbru pentru un divort ar putea ajunge la suma aproximativa de cinci milioane, inventarierea bunurilor comune efectuat de un executor judecatoresc poate ajunge la 20 de milioane lei # Onorariul maximal pentru urmarirea mobiliara si imobiliara a creantelor poate concura cu impozitul pe venit care ar trebui platit dupa recuperarea datoriei

Executarea silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii se efectueaza, potrivit legii 188/2000, de catre executorii judecatoresti, daca legea nu prevede altfel. Executarea silita si celelalte acte, care sunt de competenta executorului judecatoresc, se efectueaza la cerere de catre partile implicate intr-un proces civil, cerere aprobata in instanta. Astfel, fiecare serviciu prestat de executor va suporta un onorariu maximal de catre partea petenta. Onorariilor maximale sunt sume cuprinse intre un milion si 50 de milioane de lei, daca nu este vorba de urmarirea mobiliara sau imobiliara a creantelor pentru care se aplica un procent functie de suma urmarita. Pentru un divort, notificarea si taxele de timbru la depunerea dosarului pe rolul instantei de judecata pot ajunge sa coste aproximativ cinci milioane lei. Pana aici nimic anormal. Numai ca daca una dintre parti incepe si procedura de partaj a bunurilor aflate in comun pana la data pronuntarii divortului, executorul judecatoresc este un personaj necesar pentru desfasurarea procedurii. Rolul acestuia va fi de constatare a situatiei de fapt si inventariere a bunurilor, serviciu care va trebui remunerat cu suma de nici mai mult, nici mai putin de 20 milioane lei pentru persoana fizica implicata.

Cinci milioane sa-ti vezi copilul

Pentru persoane juridice, la inventarierea unor bunuri aflate in patrimoniul firmei, tariful este de 50 milioane lei. Acesta este primul pas, al doilea fiind acela de urmarire a creantelor care va fi tarifat cu anumite procente din valoarea totala a creantei. Astfel, pentru valori de pana un miliard a datoriei efectiv recuperate se va aplica un procent de 10%, iar pentru sume mai mari de un miliard, procentul este de 1%. Prin urmare, buna intelegere intre fostii soti ar fi mai putin costisitoare, decat daca vreunul dintre ei s-ar impotrivi partajului. Dreptul de vizitare a minorului costa si el nu mai mult de cinci milioane lei, iar incredintarea sau stabilirea domiciliului acestuia 10 milioane lei. O alta serie de onorarii maximale practicate de executorii judecatoresti sunt cele pentru evacuari: pentru debitor persoana fizica-20 milioane lei si 50 milioane lei pentru debitor persoana juridica. Popririle au acelasi regim cu urmaririle imobiliare si mobiliare, onorariul executorului judecatoresc suportand aceleasi procente ca in cazul acestora. Cel mai mic onorariu este cel de un milion de lei in schimbul caruia solicitantul poate obtine doar consultatii in legatura cu constituirea actelor executionale. Aceste onorarii maximale practicate de executorii judecatoresti sunt valabile din iunie acest an potrivit unui ordin emis de Ministerul de Justitie. Sumele acestea ar trebui sa dea de gandit nu numai celor care le-au stabilit, ci si celor care vor trebui sa scoata banii din buzunar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii