Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou început Programul de modernizare a Rafinăriei Petromidia, finalizat cu succes (Galerie foto)

ro

28 Sep, 2012 01:00 6460 Marime text
rompetrol2.jpgMai bine de 30 de ani de istorie a Rafinăriei Petromidia au fost încununaţi prin finalizarea cu succes programul de modernizare. Modernizarea constă şi în creşterea capacităţii de procesare de la 3,5 la 5 milioane de tone de materie primă şi trecerea la producţia exclusivă de carburanţi Euro 5, precum şi alinierea producţiei în acord cu cererea de produse petroliere din România dar şi din regiunea Mării Negre. Valoarea totală a investiţiilor aferente programului se ridică la peste 380 milioane USD.

La evenimentul de inaugurare a participat conducerea Grupului Rompetrol, a KazMunay Gaz şi reprezentanţi ai Guvernului României. La prezidiu au stat Arman Kairdenov - vicepreşedinte al Grupului Rompetrol, Timur Azimov - senior vicepreşedinte, Daniyar Berlibayev - First Deputy Chairman of the Bord of KazMunay Gaz, Zhanat Tussupbekov - group chief executive officer, Azamat Zhangulov - senior vicepreşedinte şi Iuri Titov Buzescu - general manager Rompetrol Downstream. „Rafinăria Petromidia este un activ important pentru KazMunayGas şi Rompetrol, fiind capabilă din punct de vedere tehnologic să proceseze integral ţiţei din Kazahstan. Finalizarea acestui program susţine obiectivele KazMunayGas de diversificare a rutelor de export a ţiţeiului către Uniunea Europeană, prezenţa companiei în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, dar şi integrarea Rompetrol în cadrul reţelei valorice, de la sonda de extracţie şi până în rezervorul clientului", a declarat Daniyar Berlibayev, senior vicepreşedinte al KazMunayGas.

Pregătire pentru Euro 6

rompetrol1.jpgIniţiat în 2006, pachetul a vizat realizarea a nouă proiecte majore, construcţia a cinci noi instalaţii (instalaţia de hidrocracare blândă, instalaţia de producere hidrogen, instalaţia de recuperare sulf, instalaţia de producere azot şi un nou sistem de facle) precum şi modernizarea/extinderea a altor patru deja existente (instalaţia de desulfurare gaze, transformarea instalaţiei de desulfurare distilat de vid în instalaţie de desulfurare motorină, instalaţia de cracare catalitică, instalaţia de desulfurare gaze şi recuperare sulf). Din totalul alocat acestui program, aproximativ 170 milioane USD au vizat construcţia şi integrarea instalaţiei de hidrocracare blândă în cadrul fluxului tehnologic al rafinăriei. Aceasta susţine obiectivele companiei de creştere a producţiei anuale de motorină de la 1,5 milioane tone la 2,5 milioane tone, îmbunătăţirea cu 8% a randamentului de motorină aferent coşului de producţie, atingerea celui mai mare randament de produse albe din regiune - 84%, precum şi realizarea exclusivă de carburanţi Euro 5 (conţinut de sulf - 10 ppm) şi pregătirea trecerii la următorul standard de calitate şi mediu - Euro 6 (conţinut de sulf - 0 ppm). Un alt proiect important pentru creşterea capacităţii rafinăriei este şi noua fabrică de hidrogen, care va asigura hidrogenul necesar extracţiei sulfului din ţiţei şi alinierea în totalitate a producţiei la standardul Euro 5. Cu o capacitate de 40.000 metri cubi/oră, instalaţia va produce hidrogen cu o puritate de minim 99,98% la o presiune de minim 86 bari. Lucrările au fost coordonate de Rominserv - contractorul general al Grupului, acestea implicând peste 280 de companii (construcţii, inginerie, producători şi furnizori), 3.500 de persoane, 200 piese - 5.600 tone, 2.400 tone ţeavă şi 280.000 de centimetri de sudură pentru consolidarea terenului, 130 km reţea electrică.

Angajaţi premiaţi

În paralel cu programul de mărire a capacităţii de procesare, Grupul Rompetrol a dezvoltat şi alte proiecte necesare susţinerii acestuia - construcţia terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite, construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat. De asemenea, compania a alocat suplimentar peste 50 milioane USD pentru proiecte de mediu, aliniindu-se permanent standardelor europene pentru combustibili şi ultimelor cerinţe legale referitoare la protecţia mediului. „Finalizarea programului de modernizare şi extindere a rafinăriei Petromidia este baza pentru următorul pas în dezvoltarea Grupului Rompetrol - extinderea şi consolidarea prezenţei Rompetrol în regiunea Mării Negre şi Mării Mediterana, precum şi intrarea în pieţe noi precum Ucraina sau Turcia", declară Zhanat Tussupbecov, directorul Grupului Rompetrol. Activităţile de retail şi trading ale Grupului sunt susţinute de cele peste 1.100 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Franţa şi Spania, o reţea de distribuţie a gazului petrolier lichefiat în România de 250 staţii şi 10.000 de puncte de distribuţie butelii. Capacitatea totala de stocare a grupului este de 1,1 milioane de metri cubi în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane.

Conducerea Grupului a mulţumit angajaţilor implicaţi în procesul de modernizare şi le-a înmânat câte o diplomă. Premiaţi au fost: Iulian Măguleanu, Florian Pop, Florian Drăgucean, Alexandru Butoi, Silvian Potlogea, Raisa Anane, Vasile Şerban (unul dintre cei care lucrează în rafinăria Petromidia încă de la înfiinţare şi care, odată cu finalizarea acestui proiect de anvergură va ieşi la pensie), Boris Bucur şi Sorin Graure.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii