Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:33 30 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Antonescu ii plagiaza pe Iliescu si pe Basescu

ro

24 Feb, 2010 03:54 1524 Marime text
manuela1_editorial.jpgPNL se pregăteşte de Congres. Sau, mai bine zis, dintre toţi liberalii, Antonescu este cel care se pregăteşte cel mai mult pentru alegerile interne. E şi firesc, având în vedere că riscă să piardă şefia partidului.

Crin şi-a lansat, ieri, programul politic cu care va candida la Congres. Din înşiruirile de idei, decupate din program, ce au fost exprimate public, am înţeles şi de unde s-a inspirat domnul Antonescu. În primul rând, el a subliniat că vrea mai multă putere în partid, nu neapărat pentru sine, ci chipurile pentru viitorul preşedinte al PNL. Ce vrea Crin? El vrea ca şeful de partid să poată face propuneri importante, ca de pildă să numească miniştri. Vrea să se şi poată apoi răzgândi, în caz că nu-i convine ceva, şi să poată, aşadar, retrage şi sprijinul politic, atunci când consideră. Ca de obicei, revoluţionarul bunului simţ şi-a împachetat frumos ideile care să dea bine la auditoriu: „Vreau ca preşedintele nu să decidă, ci să aibă drept de asumare, de propunere, de iniţiativă". Pe româneşte, omul a vrut să spună: „Vreau ca toată puterea PNL să fie concentrată în mâna mea. Eu decid. Punct". Cu alte cuvinte, actualul preşedinte al liberalilor pregăteşte modificarea „Constituţiei" partidului - a Statutului PNL, cu gândul că el va uza de toate aceste prerogative. Acelaşi lucru l-a făcut şi Ion Iliescu în 2003, când a pregătit modificarea Constituţiei, în ideea că un pesedist va beneficia de noul cadru legal şi, implicit, de un mandat la preşedinţia ţării de cinci ani. Numai că, n-a fost pentru cine s-a pregătit, ci pentru cine s-a nimerit.

Riscând o criză de simpatie în interiorul PNL - în contextul certurilor cu amicul Orban - lucru periculos în perspectiva apropiatelor alegeri, Antonescu s-a gândit şi la o strategie „populară" prin care să-şi atragă un consistent capital de imagine în rândul colegilor ce vor fi chemaţi, în martie, să voteze noul lider al partidului. A împrumutat o idee şi de la Traian Băsescu, chiar dacă o condamnase la momentul respectiv: referendumul. Practic, liberalul vrea vot universal pentru alegerea preşedintelui PNL, adică a lansat ideea ca liderul partidului să fie ales prin votul tuturor membrilor PNL, şi nu doar prin cel al delegaţilor la Congres. Ce mai! Un referendum liberal în toată regula! Aşadar, Antonescu a luat-o înaintea oricăror altor candidaţi la şefia PNL şi a ieşit la înaintare cu un program politic alcătuit dintr-un colaj de idei care aparţin celor mai puternici lideri politici ai României din ultimii ani: Iliescu şi Băsescu! Cu asemenea idei, şi-a zis el probabil, nu are cum să dea greş. Ce se va întâmpla însă dacă prerogativele „prescrise" de Antonescu ajung în mâna altcuiva? De pildă, cea cu retragerea sprijinului politic. Dacă nu va fi el şeful PNL, ar putea fi unul dintre cei ce vor cădea în dizgraţie, dar, probabil, Antonescu nu a luat în calcul acest aspect în viziunea sa despre puterea în PNL.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 24 Feb, 2010 06:32 Conceptia Crinului mortuar nu ne surprinde.Denota ca nu intelege (sau nu vrea)termenii de PUTERE si AUTORITATE.Toti politicianistii sunt preocupati de putere.Puterea poate fi la mana oricarui imbecil si ea reprezinta factorul care ridica dar si darama un politicianist.Puterea ordona,constrange.Autoritatea devine si ea putere daca se bazeaza pe respect si PRESTIGIU.Autoritatea presupune legitimitate.Ea face ca lucrurile sa mearga inainte.De aceea autoritatea este asociata cu calitatea de a conduce si care primeste sprijin spontan.Criza democratiei contemporane,este criza de autoritate.Autoritatea are o importanta cruciala in democratie.Pentru a evita puterea fara autoritate sau puterea impotenta,democratia necesita sustinerea puterii prin autoritate.Obiectivul unei democratii trebuie sa transforme puterea in autoritate.Idealul democratiei nu este cucerirea puterii ci,dimpotriva,minimizarea acesteia,si prin urmare,inlocuirea celor care "detin puterea" cu cei care "detin autoritatea".Democratia romaneasca nu poate exista fara lideri mari.Aceasta lume complicata si interdependenta nu poate fi condusa de oameni fara cunostinte si deprinderi,prevedere si capacitati de conducere.Incompetenta duce la dezastru.Rousseau a afirmat:"Este impotriva legilor naturii ca un imbecil sa conduca un intelept Autoritatea este asociata cu prestigiul care la randul lui este asociat cu succesul.De aceea se prabusesc liderii politicianisti,dupa insuccesul in alegeri sau pierderea functiei.Daca asociem si caracterul de autoritate si prestigiu,ajungem la constatarea deja cunoscuta,ca in politica nu avem elite,nu avem personalitati cu autoritate,prestigiu si caracter.Si nici nu vom avea.
  • jojo 24 Feb, 2010 02:31 Un blog interesant... www.rasauteanucostin.blogspot.com