Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:27 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadoul lui Ponta pentru PSD Constanţa, Televiziunea Publică. Ce va face cu ea?!

ro

06 Feb, 2013 23:21 3791 Marime text
lavinia_siclitaru.jpgÎn 2007 se vorbea despre trocul politic jenant dintre PSD şi PNL pentru acapararea televiziunii publice, când postul de preşedinte director general al SRTv, în loc să fie atribuit pe criterii de competenţă şi de neutralitate politică, a ajuns obiectul unei negocieri politice. Se întâmpla cu o zi înainte ca plenul Parlamentului să îl valideze pe Alexandru Sassu, secretar executiv pe probleme de marketing politic al Partidului Social Democrat, drept viitor preşedinte director general al SRTv. Iată că după lupte seculare care au durat fix cât a fost nevoie, TVR se întoarce în zeama în care s-a născut. Pe fond, în ultimii 20 şi ceva de ani, televiziunea publică s-a zbătut în captivitatea politică a fiecărei guvernări, neştiind încotro s-o apuce, cerşind un stăpân care s-o hrănească cu fonduri. TVR sub mandatul Elvis Săftoiu - Cristian Zgabercea va continua să fie ceea ce a fost dintotdeauna: o fortăreaţă audiovizuală înroşită de exuberanţa cumetriilor. Turnul televiziunii publice este unul plin de cotloane pline de şobolani politici care aleargă orbi prin munţii de bani.

Când toţi se întrebau ce-au primit de fapt echipa Mazăre-Constantinescu după victoria zdrobitoare din alegerile parlamentare, iată ca avem răspunsul. Un malaxor cu bani şi tehnologie de ultimă generaţie şi un strop mai mare de putere, deşi sunt mulţi cei care consideră că postul public de televiziune nu mai poate constitui un avantaj, fiind răsuflat. Chiar dacă bătăliile politice par să se ducă pe televiziunile comerciale, lucrurile nu sunt atât de simple precum par la prima vedere. Dar nu posturile de televiziune şi nici afinităţile lor politice mă îngrijorează pe mine cel mai mult în acest moment. Mă îngrijorează că există încă un segment important al populaţiei care votează USL, în ciuda faptului că pe scena economică nu se întâmplă nimic. Nimic bun. Sunt voci care considera că TVR este încă un mijloc de influenţă în mediul rural. Poate că încă este, deşi în ultimii ani accesul populaţiei din mediul rural la televiziunea prin cablu a crescut exponenţial. Cu toate acestea, situaţia actuală a TVR este inadmisibilă, iar prelungirea acestei situaţii ar trebui să devină intolerabilă pentru cei care încă plătesc abonamentul lunar. Avem o instituţie publică cu un buget enorm controlată 100% de putere şi subjugată intereselor, în primul rând economice, dar şi politice. Exemplele în acest sens sunt nenumărate şi pot pune un pariu că vor deveni zilnice. Urmează un referendum pentru modificarea Constituţiei, urmează alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, când vor putea fi difuzate în extenso luările de cuvânt doar ale stângii... Ceea ce nu am înţeles în diverse ocazii este că, în timp ce şefii temporari ai TVR, fie că au fost personalităţi precum Stere Gulea sau Tudor Giurgiu, fie numiţi pe criterii politice, nu au reuşit să facă mare lucru, pentru că „gradaţii" din TVR nu i-au „recunoscut", aşa că n-au avut în mod real telecomanda. Însă unealta TVR, în mâna PSD, devine o armă foarte iscusită, perfect controlată, pentru că un şef PSD este singurul care este ascultat de directorimea din vremea comunistă. Acesta este pericolul real al schimbului de gărzi în TVR, singurul loc unde poţi încerca să manipulezi pe gratis şi pentru următorii 20 de ani.. Acestea să fie planurile cuplului Mazăre-Constantinescu pe termen lung? Mă gândesc că da, că doar nu renunţarea la câteva emisiuni culturale, unele cu audienţă, măcar în rândurile telespectatorilor cu deschidere şi spre alte orizonturi decât „Hai Steaua!" şi „ Jos Dinamo!" Actualul director de programe al TVR, Cristian Zgabercea este un om de partid. Scurt. Nu are cum să aiba alte viziuni şi perspective faţă de aspecte ideologice, altele decât cele strâns legate de gruparea politică din care provine şi care l-a propulsat. Probabil că din acest an, TVR va retransmite Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia şi eventual chefurile pesediste de la Pavilionul Expoziţional, cam atât, la capitolul cultură în clădirile de pe Calea Dorobanţi.
În acest context, chiar dacă n-au primit miniştri în Guvernul Ponta, pentru PSD Constanţa, controlul TVR ar putea deveni esenţial pe termen lung şi din raţiuni financiare, ştim bine lecţia explicaţiilor cu relaţia dintre rating şi „costurile de producţie". Nu este un mare secret că cine controlează o televiziune, mai ales pe cea publică, poate câştiga şi menţine puterea. Cine a trăit în presă teribila guvernare Năstase ştie bine care sunt specialităţile PSD şi nu se poate aştepta decât la ce e mai rău.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marin Badica 10 Feb, 2013 09:25 Jos palaria. Unarticol la obiect si clar. Multumesc Lavinia Siclitaru. PS Ce ne facem ca taxa habitat a crescut de la 36 lei in 2012 la 120 lei in 2013!!...Cum e posibilasa ceva?