Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cam vrem vaccinul...

ro

08 Jan, 2010 04:24 1654 Marime text
editorial-anca-chicu-01.jpgO parte dintre constănţeni au fost puşi pe gânduri, în ceea ce priveşte imunizarea, mai ales după decesul actorului de la Cronica Cârcotaşilor, Toni Tecuceanu, şi cele înregistrate în judeţ, pe sfârşit şi început de an, însă şi din cauza numărului mare de persoane noi confirmate.

Bineînţeles, nu se poate vorbi nici la ora aceasta de o explozie de cereri a vaccinului Cantgrip, însă începutul este destul de promiţător. La cabinetele medicilor de familie şi la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, rubricile din registrele în care se notează cei vaccinaţi au început, uşor, uşor, să se umple. Mulţi vor să-şi „rezerve" aici un loc, decât să ajungă pe un pat de spital. Îmbucurător sau nu, multe persoane susţin că marele motiv datorită (sau din cauza) căruia optează pentru imunizare nu este neapărat siguranţa proprie ci mai degrabă a celor cu care intră în contact, copii sau persoane şi cu alte probleme. Chiar şi aşa, rezultatul contează. Acum depinde însă, ce o să ne rezerve acest rezultat... Discuţii şi controverse referitoare la vaccin încă există şi probabil nici toţi experţii din lume nu i-ar determina pe români să accepte în totalitate ideea că acesta nu poate face nimic rău, mai ales pe viitor. Unii spun că se tem de efectele secundare, iar alţii că nu cred în existenţa gripei noi şi nici a eficienţei vaccinului. Păreri neavizate, bineînţeles, însă fiecare decide până la urma urmei ce este bun sau nu, în funcţie de propriile convingeri. Că e bine aşa, că nu e... puţini sunt aceia, pe lângă personalul medical, care să-şi permită să dea un sfat în acest sens, să determine pe alţii să facă acest vaccin.

Totuşi... au trecut câteva săptămâni de când primii curajoşi şi-au injectat Cantgrip şi totuşi nimeni nu a început să latre... cel puţin până la această oră. Este adevărat, mulţi s-au plâns de apariţia temperaturii şi a unei simptomatologii specifice gripei, însă, oficial, nimic grav.

Vrem sau nu vrem să credem, problema este una destul de gravă şi serioasă. Dacă pe la începutul acestei aşa numite pandemii subiectul porcină era luat mai mult sau mai puţin în derâdere, acum parcă altcumva stă situaţia. Mulţi sunt îngroziţi nu de decesele celor care sufereau şi de alte afecţiuni, uneori multe la număr, ci de cele în cazul cărora cel puţin aparent, erau sănătoşi tun. Iar cazuri din această categorie au fost şi la Constanţa şi, chiar dacă nimeni nu-şi doreşte, este posibil să mai şi fie. Cel mai cutremurător este însă faptul că tinerii decedaţi aveau sub 30 de ani. Adevărate drame. Cu siguranţă au existat destui factori şi aici care au coroborat cu gripa nouă şi au dus la acest sfârşit însă... cine mai poate spune că duce o viaţă sănătoasă sau că are un sistem imunitar de neînfrânt.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii