Cămaşa de forţă şi dreptul la buna guvernare
Cămaşa de forţă şi dreptul la buna guvernareUnde deviază lucrurile pe drumul spre buna guvernare? Unde deschidem parantezele între care „înghesuim" excepţiile de la lege, rătăcirile constituţionale, abdicarea de la morală? În ce moment decidem că e mai bine să închidem ochii pentru a lăsa politica clientelară, economia clientelară să se manifeste nesimţit, deplin? Şi de ce asistăm pasivi la accesele de exhibiţionism ale celor pe care Milan Kundera îi numeşte, foarte inspirat, „balerini", referindu-se la acei oameni politici care râvnesc nu puterea, ci gloria, şi care, dintr-o megalomanie pe care mi-e greu s-o înţeleg, sunt animaţi exclusiv de dorinţa de a-şi pune în lumină doar frustrările „fotoşopate"?
Undeva la jumătatea drumului spre această bună guvernare începe să se manifeste o fascinaţie violentă. A celor mulţi faţă de cei mai puţini. A celor care votează faţă de cei care le cer votul. Ei bine, aici încep derapajele, aici au loc mutaţiile. Fiindcă scepticismul devine încredere oarbă, reţinerea se transformă în fascinaţie pentru vreun papiţoi cu alură de erou hollywoodian. Sau bollywoodian, cum preferaţi. Facem un pas înapoi şi votăm în funcţii centrale şi locale oameni care sunt de fapt clienţii excepţiilor. Ai excepţiilor de la lege, de la bunul simţ, de la civilizaţie. Sunt cei care, la Centru sau în teritoriu, „confiscă" resursele publice. Sunt cei care, în timpul vrăjelilor electorale, vând fantasmagorii în mall-uri, în pieţe, în parcuri.
Există, desigur, prezumţia de nevinovăţie. Dar există, desigur, şi cetăţeni „condamnaţi" la obedienţă, care-şi injectează zilnic doza de nepăsare, de cretinism. În timpul ăsta, un băiat care nu mai e demult simpatic şi spiritual împarte contracte pe bani publici prietenilor săi. Băieţii de lângă el truchează niscaiva licitaţii, apoi pregătesc nişte retrocedări. Alţi băieţi dau altor persoane nişte funcţii, pentru fina şi sora şi fiul.
În alte locuri, băieţi mai mărunţi dau tonul politicii de cârciumă, negociind căldura din casele oamenilor. E şi asta o chestie...
Ne îmbrăcăm în cămăşi cu mânecile la spate pentru că nu putem sau nu vrem să-i dăm jos pe cei care sar peste transparenţă, peste consultarea publică, peste responsabilitatea politică. Alegem cămaşa de forţă (doar) pentru că golanii zilei au amanetat dreptul la buna guvernare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp