Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat costa o absenta in liceele constantene...

ro

18 Jun, 2010 03:04 2881 Marime text
editorial_coralia.jpgTeoretic, nimeni nu cunoaşte faptul că în licee se practică şi anumite metode neortodoxe pentru motivarea absenţelor.

Nu mică mi-a fost mirarea să aflu de curând că anumiţi profesori din liceele constănţene cer bani elevilor pentru... motivarea absenţelor. Elevii care obişnuiesc să „chiulească" spun că li se cere doar un leu pentru o absenţă. Câţiva elevi povestesc că diriginţii au chiar o condică personală, unde trec numărul de absenţe şi, neapărat, suma pe care trebuie să o primească.

Astfel, am dat o raită printr-un liceu, mediocru privit de unii, şi am aflat exact cum se procedează. „Când nu am chef să stau la vreo oră, mă duc la «diriga», mă scriu pe caiet, iar la sfârşitul lunii, când primesc alocaţia pe card, îi plătesc absenţele, iar ea mi le motivează fără să mai scot scutire. Şi gata! De obicei ne spune că banii pe care îi strânge îi dă pe cretă, bureţi şi ce mai trebuie", ne explică un elev.

Şi alţi elevi au confirmat cu sinceritate că se cer bani pentru motivarea absenţelor. „Încă de la începutul anului ne-au anunţat profii că trebuie să ne pregătim cu buzunarele pline pentru bac. Nu contează cât ne cere, important e să-l luăm. Pe căldura asta cine mai are chef de învăţat? N-am învăţat în patru ani de liceu şi nu am de gând să învăţ nici acum", spune alt elev, aprobat de colegii lui. Atunci, de ce ne mai mirăm de rezultatele slabe la învăţătură sau de şpăgile deja „oficiale" care se dau la probele de bac? Unde a dispărut calitatea învăţământului în aceste cazuri?

În mica mea „excursie", am aflat că nu numai profesorii cer bani, ci şi secretarele, femeia de serviciu şi chiar portarul. Pentru o adeverinţă sau pentru banii decontaţi pentru biletele de transport trebuie să le dai secretarelor o cafea, o cutie de bomboane, o ciocolată, altfel nu te bagă în seamă. Femeia de serviciu şterge podeaua şi geamurile clasei doar dacă îi bagi ceva în halat. Iar în cazul în care ai întârziat sau vrei să pleci din liceu, trebuie să-l mulţumeşti şi pe portar cu doi-trei lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii