Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine mai stie ce e Craciunul...

ro

17 Dec, 2009 21:12 1644 Marime text
editorial-anca-chicu-01.jpgIci, colo, câte o instalaţie pe la geamuri, ceva pachete pentru copiii de prin centrele de plasament şi bătrânii din cămine; în magazine, forfotă de clienţi (însă nu ca în alţi ani), brazi artificiali, multe chinezării de împodobit şi... cam atât. În concluzie, sărbătoare comercială, nicidecum religioasă.

Crăciunul „secolului XXI" nu mai seamănă de mult cu cel de care se bucurau părinţii noştri (aşa cum puteau), şi chiar noi, generaţiile de după '85, în primii ani ai copilăriei. Chiar dacă la ţară tradiţiile adevărate s-au păstrat până de curând, acum şi acolo comercialul, Moşul, mini-vacanţa au luat locul sărbătorii în sine. Bisericile, altădată pline în prima zi de Crăciun, s-au transformat în ultimii ani doar în prilej de „socializare" a câtorva băbuţe şi loc al puţinelor persoane care, pe lângă cârnaţi, fripturi şi tot tacâmul de rigoare, nu uită de cel mai important lucru, Naşterea lui Iisus Hristos.

Colindătorii de altă dată care mergeau să anunţe, din uşă în uşă, acest eveniment, fără să aştepte ceva în schimb, şi gazdele care îi primeau cu bucurie în suflet, de mult nu mai există. A trecut şi vremea când această sărbătoare îi făcea pe oameni mai buni, mai darnici, şi îi determina să uite, măcar preţ de câteva zile, de toate duşmăniile, problemele şi lipsurile. Aşa că, marea şi sfânta sărbătoare a Naşterii Domnului nu mai reprezintă mare lucru... A devenit doar motiv de marketing pentru marile lanţuri de magazine, motiv pentru mai-marii localităţilor să le mai arunce celor fără familii şi săraci câte o pungă cu nimicuri, pentru că aşa dă bine, motiv pentru diverse asociaţii şi fundaţii să-şi mai facă simţită prezenţa. În rest, circ şi voie bună peste tot, unde te uiţi, mai ales dacă prin preajmă este şi câte un „Moş Crăciun".

Astăzi, în Constanţa, doar instalaţiile decorative de pe străzile principale, cele din preajma marilor magazine şi bineînţeles, îmbulzeala din acestea anunţă că mai este doar o săptămână până la Crăciun. Totuşi, nici măcar această îmbulzeală nu mai este ce-a fost odată... Oamenii au cam început să taie de pe listă tot ceea ce înseamnă moft. Dacă în alţi ani, înainte de Crăciun, coşurile erau chiar destul de generoase, acum... cumpărăturile se fac mai cu frâna trasă. Nici de brazi, instalaţii şi alte podoabe nu prea le mai arde constănţenilor. La o simplă privire aruncată din stradă pe geamurile apartamentelor, vedem că doar în câte două - trei case, dintr-un bloc întreg, s-a „intrat" în spiritul acestei sărbători, cu instalaţiile de rigoare. Sau poate că se aşteaptă Ajunul, atunci când, de drept se împodobeşte şi bradul. Sau poate că românii s-au reprofilat pe podoabe ceva mai ecologice, mai ieftine şi care nu consumă multă energie electrică... Oricum, indiferent de motive, miroase a sărăcie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • halal 18 Dec, 2009 13:00 Don-soara chicu, dumneata nu faci cumparaturile de craciun de la mall? cand ai fost ultima data in biserica plina de babute? nu te mai plange de cat de "naspa" e craciunul secolului XXI, caci faci parte din cei pe care-i condamni atat ca sunt responsabili de pierderea semnificatiei. Foarte prost editorial. Facut in graba din lipsa de inspiratie.
  • TATIC 18 Dec, 2009 09:20 NOTA 10(ZECE) PENTRU ARTICOL !IMI PARE RAU DAR CHIAR AI DREPTATE , NU MAI STIM CE ESTE CRACIUNUL CU ADEVARAT!