Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cine nu ia bacul riscă să ajungă... premier

ro

09 Jun, 2015 00:00 2138 Marime text
 
Faptul că noi, românii, suntem eminamente legați de poporul de dincolo de Prut nu mai trebuie să o spunem. O spune istoria în locul nostru. Lucrurile pe care le avem în comun cu cei din Republica Moldova merg însă dincolo de limbă, dincolo de istoria comună, ajunând undeva în adâncurile ADN-ului balcanic.
 
Dacă în urmă cu câțiva ani, pe când Victor Ponta doar ce se acomoda cu fotoliul de prim ministru, gândurile opiniei publice erau „zguduite“ de ideea că premierul ar putea fi un plagiator, care și-a trecut numele pe coperta unei teze de doctorat muncite însă de alții, iată că frații de pe malul celălalt al Prutului se regăsesc astăzi într-o situație similară. Și premierul lor se află în mijlocul unui scandal legat de una dintre diplomele de studii. Nu este vorba despre o lucrare de doctorat, ci despre banala diplomă de Bacalaureat. O situație pe de-o parte hilară, dar pe de altă parte cât se poate de serioasă - chiar dacă Guvernul de la Chișinău a anunțat că se află în postura de a fi condus de un șef care nu ar avea Bac-ul luat chiar de 1 aprilie.
 
Dacă la început a fost considertă de unii o farsă, s-a dovedit că nu este tocmai cazul. În urma unei investigații jurnalistice, autorii materialului publicat într-un ziar din Moldova au descoperit că premierul nu a susţinut examenul de maturitate, dar, cu toate acestea, el are chiar și studii superioare. Răspunsul dat imediat după izbucnirea acestui scandal de către cei din Guvernul Moldovei este însă unul năucitor, afirmând cu alte cuvinte că premierul nu are Bac-ul luat, fiindcă... nu avea nicio nevoie de el. “Cu referire la examenele de bacalaureat, precizăm că în perioada respectivă acestea nu erau obligatorii pentru a fi admis în instituţiile de învăţământ superior. Mai mult decât atât, cea mai mare parte a candidaţilor era admisă la studii în baza atestatului şi a examenelor de admitere“, menționau reprezentanții Executivului lor la scurt timp după ce informația a apărut în presă.
 
Având în vedere că de ieri s-a dat startul „sezonului“ de Bacalaureat, probele orale fiind primele care ar putea crea unele neliniști în rândul elevilor de a XII-a, am redeschis acest subiect tocmai pentru a-i liniști pe tineri. Copii, dacă nu ați învățat până acum mare lucru, fiind ocupați cu alte treburi ce țin de distracţie și de ocuparea timpului liber personal, nu vă faceți griji! Dacă sunteți timorați de camerele de luat vederi ațintite spre voi ori profesorii examinatori refuză să vă întindă o mână de ajutor, nu disperați! Cu puțin noroc s-o mai inventa vreo țară în care să ajungeți să absolviți facultăți și chiar să ajungeți miniștri și fără bac, ori cu vreo operă nu tocmai originală. În fond, „examenul de maturitate“ este o expresie căreia i se dă prea mult credit...
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii