Editorial Depresia - de ce trebuie să cerem ajutor?
Editorial: Depresia - de ce trebuie să cerem ajutor?
25 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3574
Marime text
Cel mai dificil lucru de făcut pentru o persoană care suferă de depresie este să recunoască. Iar cauzele sunt mai multe decât am putea scrie astăzi. Vorbim de mentalitatea societății și teama de marginalizare, excluderea, rușinea, bârfa pot doar să crească nivelul de anxietate dintr-o persoană care are nevoie de ajutor de specialitate.
Da, vorbesc de psiholog. Trăim într-o țară unde ar trebui să nu ne mai gândim că sesiunile de la psiholog sunt egale cu faptul că pacientul ar fi nebun. Depresia nu trece de la sine, nu dispare și nu ne lasă mai moale când vrem noi.
Să facem un joc de imaginație. Să presupunem că ne aflăm blocați într-o cutie groasă de lemn. Degeaba lovim pereții, țipăm sau încercăm să găsim o ieșire. Nu ne aude nimeni. Putem avea destul aer, dar tot ne sufocăm. Putem avea o fărâmă de lumină, dar tot în întuneric suntem. Asta ar însemna, într-o oarecare măsură, depresia. Singura ieșire este să acceptăm ajutor din exteriorul cutiei.
Folosiți resursele care sunt disponibile – psiholog, ajutor de la organizații non-guvernamentale, voluntari.
Iar pentru cei care cunosc o persoană care dă semne de depresie, fiți alături de ea. În sufletul ei este un univers întreg care se dezintegrează bucată cu bucată, pe care tu nu ai cum să îl vezi.
Ce este depresia?
Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului trei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele au fost afectaţi în 2015, ceea ce înseamnă o creştere de 18% în zece ani, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual din această cauză (ref 2015), iar 15% dintre femei suferă de depresie la un anumit moment pe parcursul vieţii.În multe ţări, nu există nici un sprijin sau foarte puţin disponibil pentru persoanele cu tulburări de sănătate mintală. Chiar şi în ţările cu venituri mari, aproape 50% din persoanele cu depresie nu primesc tratament.
Depresia este o tulburare mentală obişnuită, caracterizată de tristeţe persistentă şi de pierderea interesului pentru activităţile de care te bucuri în mod normal, însoţite de o incapacitate de a desfăşura activităţi zilnice, timp de cel puţin două săptămâni.
Cum recunoaștem o persoană cu depresie?
Persoanele care suferă de depresie au în mod normal câteva dintre următoarele caracteristici: lipsa energiei, o schimbare a apetitului, insomnie sau invers dorm foarte mult, anxietate, lipsa capacitaţii de concentrare, indecizie, nelinişte, sentimentul de a fi lipsit de valoare, vinovăţie sau lipsă de speranţă, uneori şi gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. Depresivul se simte fără forţă, în nesiguranţă, este neliniştit, are mişcări lente sau agitate, faciesul este plângăcios, îngrijorat, mimică rigidă, riduri de expresie pronunţate. Depresivul trăieşte sentimente de neputinţă, tristeţe, descurajare, abandon, singurătate, culpabilitate. Uneori nu mai are niciun sentiment, este gol. Este sensibil la variaţiile meteo, are apăsări de cap, dureri de stomac, tulburări digestive.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii