#Dobrogea144 La mulți ani, Dobrogea!
#Dobrogea144: La mulți ani, Dobrogea!
14 Nov, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2041
Marime text
„Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte, / Decât un nume adunat pe o carte,“, scria marele Tudor Aghezi în „Testamentul“ său.
Arc peste timp, conștientă de rolul și misiunea în comunitate conferite prin prisma statutului pe care cu demnitate îl onorează încă de la începuturi, ZIUA de Constanță a făcut în așa fel încât să poată contribui la acțiunea de a dărui comunității un bun binemeritat: Ziua Dobrogei!
Prin Legea 230/2015 s-a instituit ziua de 14 noiembrie ca Ziua Națională a Dobrogei, publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015. Și de atunci, ZIUA de Constanța a sărbătorit cum se cuvine Dobrogea, fără să facă rabat de la standardele sale și de la așteptările comunității.
Anul acesta, se împlinesc 144 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă, fiind tot atâția ani în care Dobrogea s-a dezvăluit țării ca bun de preț în patrimoniul cultural, dar și pe plan economic.
Conștienți de importanta moștenire culturală pe care o avem, de posibilitatea de a ne păstra și celebra cu mândrie etnia, în armonie cu spiritul dobrogean, nu putem să nu ne bucurăm de locul binecuvântat în care Dumnezeu ne-a hărăzit existența.
Lansarea volumului „De la grecii din Milet la generația Milennials“
Sunt atâția ani de când spunem „La mulți ani, Dobrogea!“ și de când am convins o țară întreagă să spună asta, alături de noi.
Tema aleasă anul acesta de ZIUA de Constanța pentru aniversarea Dobrogei este lansarea volumului „De la grecii din Milet la generația Milennials“, lucrare ce readuce în atenția publică situația patrimoniului arheologic dobrogean.
Volumul oferă o perspectivă nouă, în sens de arheologie publică, și răspunde la întrebările referitoare la conservarea patrimoniului arheologic, conexiunile dintre turism și arheologie, educație și arheologie și va fi lansat în data de 23 noiembrie 2022, ora 11.00, la Biblioteca Academiei Române.
Contributorii volumului care au actualizat și structurat informațiile sunt arheologi, reprezentanți ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“, ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea, care dețin și responsabilitatea științifică a celor 22 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României.
În 2021, ZIUA de Constanța a celebrat Dobrogea prin proiectul #Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials, proiect inițiat și susținut de ZIUA de Constanța, ce include actualizarea și stucturarea informațiilor despre cetățile dobrogene și al cărui scop a fost conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei.
Anul „Covid“ 2020 nu ne-a putut împiedica să sărbătorim Dobrogea cum se cuvine, iar urarea „La mulți ani, Dobrogea!“ s-a făcut auzită online, străbătând kilometri virtuali pentru a reuni sufletele celor ce bat la unison pentru vechea provincie, tematica propusă fiind „#Dobrogea Digitală - Acces universal la informație“.
Proiect conceput încă din 2017 de către ZIUA de Constanța și Universitatea Ovidius Constanța, Biblioteca Digitală dedicată Dobrogei și-a dovedit menirea, utilitatea, dar și acuitatea contextuală la lansare, în anul „Covid“ 2020, în care digitalul și online-ul au înlocuit prezența fizică.
Anul 2019 a fost anul dedicat părintelui erei creștine, Dionisie Exiguul (cel Smerit) al Dobrogei Străbune, cel care a dăruit lumii Calendarul Creștin, împărțind istoria în două perioade „înainte de Hristos“ și „după Hristos“.
Totodată, la cea de-a treia ediție, pentru celebrarea celor 141 de ani ai provinciei transdunărene, temă în premieră a fost „Dobrogea în documente diplomatice românești. 1878-1884“.
În 2018, anul Centenarului Marii Uniri, Dobrogea românească împlinea 140 de ani și era din nou celebrată, ca spațiu al echilibrului și toleranței, sub genericul „Etniile împreună pentru Dobrogea“
Astfel, tema celei de-a doua ediții a manifestării organizate de cotidianul ZIUA de Constanţa a fost sugerată de profesorul Constantin Vitanos, reputat director al Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, şi a fost dedicată mozaicului etnic dobrogean.
Pe 23 noiembrie 2017, la împlinirea a 139 de ani de la revenirea provinciei sub administrație românească, sub genericul #SărbătoreşteDobrogea, se lansa o susținută campanie de conştientizare, menită să reînvie istoria acestui vechi pământ și să renască în noi mândria apartenenţei și dorința de a-i cunoaște și a-i onora trecutul.
În sala „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa, în prezența reprezentaților autorităților publice din Constanța și Tulcea - cărora li se cerea implicare şi responsabilitate -, a unor oaspeți de seamă din lumea culturală și universitară, se lansa primul Fond documentar online susţinut de platforma unui ziar regional românesc, purtând titlul „Dobrogea de ieri şi de azi“.
Zeci de cărţi rare, de reviste valoroase şi colecţii personale, cumpărate de ZIUA de Constanța, ori primite ca donație sau împrumutate, deveneau disponibile pentru publicul din toată lumea, în cadrul Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanța.
De asemenea, se instituia distincția „Meritul dobrogean“, care se acorda, post-mortem, mai multor personalități remarcabile legate de provincia dintre Dunăre și Mare.
În toți acești ani, indiferent de condiții, ZIUA de Constanța a celebrat Dobrogea așa cum se cuvine, lăsând mărturii scrise celor de mâine despre cum noi, cei de azi, am știut și ne-am priceput să îi onorăm pe cei de ieri, cei fără de care nici noi poate nu am fi fost aici.
În cel de-al 144-lea an de la reunirea Dobrogei cu țara, facem legământ să nu uităm nicicând să cinstim ceea ce a fost și să continuăm să pregătim ceea ce va fi!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii