Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial 2020, un an al noutăților. Cea mai călduroasă toamnă de când se fac măsurători

ro

05 Sep, 2020 00:00 3420 Marime text
  • 2020 este categoric un an al extremelor.
  • Extremă a fost și vremea la început de lună septembrie, cu temperaturi de până la 39,3 grade, fapt ce dovedește încălzirea globală.
Meteorologii fac previziuni sumbre pentru următorii ani. Potrivit specialiștilor, în următorii 10 ani, numărul de zile caniculare din București s-ar putea dubla. 
Toamna 2020 pare a fi cea mai călduroasă toamnă de până acum, pe 1 septembrie meteorologii înregistrând la nivelul temperaturilor maxime cele mai ridicate valori de până în prezent – 39,3 grade Celsius la Zimnicea, 39,1 la Giurgiu.
Potrivit specialiștilor, valoarea de la Zimnicea reprezintă și un record, fiind cea mai ridicată valoare de până în prezent, de când se fac măsurători la nivelul acestei stații, de mai bine de o sută de ani.
Conform directorului ANM, primele zile ale toamnei, trei zile la rând s-a înregistrat și la nivelul minimelor și la nivelul maximelor, la multe stații meteorologice – 14 grade pe ziua de 1 septembrie, 23 pe 2 septembrie,  la nivelul valorilor minime, recorduri care confirmă tendința fenomenului de încălzire globală, pentru că în acest an, de la o lună la alta, și de la un sezon la altul, au existat variații semnificative și au predominat lunile în are temperaturile medii au avut abateri termice pozitive, exceptând doar luna mai.
Totodată, în 2020, Dobrogea înregistrează un record – cel mai secetos an din istoria regiunii.
În multe regiuni ale lumii, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă.
Potrivit ONU, într-un scenariu în care umanitatea continuă ca până acum și accelerează încălzirea globală, milioane de morţi premature sunt de aşteptat din cauza poluării aerului, exctincţii în masă ale anumitor specii care afectează capacitatea de a furniza alimente şi alte resurse. Poluarea apelor va face, de asemenea, ca infecţiile cu microbi rezistenţi la antibiotice să fie una dintre cauzele majore ale mortalităţii până în 2050.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii