Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:05 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial 2022 – Un an memorabil!

ro

29 Dec, 2022 00:00 1674 Marime text
  • În 2022, populația lumii a crescut la peste opt miliarde
 
Anul 2022 a fost un an cu de toate, momente de bucurie, disperare, tristețe, teamă, realizări. Anul 2022 a văzut impactul continuu al unei creșteri a inflației ca urmare a pandemiei COVID-19 în curs. Lansarea globală a vaccinurilor COVID-19, care a început la sfârșitul anului 2020, a continuat, iar anul a fost marcat de ridicarea restricțiilor COVID-19 și redeschiderea frontierelor internaționale. Economia globală și-a intensificat recuperarea după pandemie, deși a cunoscut o creștere continuă a inflației; ca răspuns, băncile centrale ale multor țări și-au ridicat ratele dobânzilor la niveluri de referință.
 
În 2022, populația lumii a crescut la peste opt miliarde. Anul a inclus multe decese ale personalităților notabile, inclusiv liderii mondiali Shinzo Abe, Mihail Gorbaciov, Regina Elisabeta a II-a și Jiang Zemin, precum și artiștii Sidney Poitier, Olivia Newton-John, Jean-Luc Godard, Angela Lansbury și Jerry Lee Lewis.
 
Ne bucuram la începutul anului că scăpăm de restricțiile COVID-19 și că putem să respirăm liniștiți aerul de afară fără să ne speriem la fiecare strănut de pe stradă. Nu a trecut prea mult, și pe 24 februarie 2022 o știre a zguduit întreaga planetă. Rusia a atacat Ucraina. Războiul este încă în desfășurare, de peste 300 de zile, iar pierderile omenești sunt greu de estimat la ora actuală. De altfel, milioane de refugiați s-au răspândit înspre vest, mulți poposind și în România. Uniunea Europeană, cât și statele membre au adoptat diverse sisteme de protejare și ajutorare a ucrainenilor veniți să se adăpostească din calea bombardamentelor. Ca răspuns la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și la gravitatea escaladării actuale a atacurilor împotriva civililor și a infrastructurii civile, Consiliul Europei a adoptat, la 16 decembrie 2022, un al nouălea pachet de sancțiuni.
 
Pentru o perioadă scurtă de timp, lumea și-a distrat atenția de la războiul din est, iar în vest se petrecea un eveniment, inevitabil desigur, dar care a îndoliat o planetă întreagă. Regina Elisabeta a II-a Marii Britanie a decedat la data de 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral, înconjurată de familie. Cauza morții – vârsta înaintată. Ea a decedat la vârsta de 96 de ani. Mulți spun că Reginei i-a fost dificil să accepte moartea soțului său, Prințul Philip, care a decedat în aprilie 2021. Ea a fost regina a 32 de state suverane în timpul vieții și a fost șef de stat a 15 tărâmuri la momentul morții ei. Evenimentele semnificative au inclus încoronarea Elisabetei în 1953 și sărbătorirea jubileului ei de argint, aur, diamant și platină în 1977, 2002, 2012 și, respectiv, 2022. Deși s-a confruntat ocazional cu sentimente republicane și critici mediatice la adresa familiei sale - în special după ruperea căsătoriilor copiilor ei, annus horribilis în 1992 și moartea în 1997 a fostei sale noră Diana - sprijinul pentru monarhie în Statele Unite. Regatul a rămas constant ridicat de-a lungul vieții, la fel ca și popularitatea ei personală. Elizabeth a fost succedata de fiul ei cel mare, Carol al III-lea. Înmormântarea ei de stat a fost prima care a avut loc în Regatul Unit după cea a lui Winston Churchill în 1965.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii