Editorial 2023, un an tensionat, încărcat cu multe evenimente
Editorial: 2023, un an tensionat, încărcat cu multe evenimente
13 Dec, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1220
Marime text
- A fost un an plin, tumultuos, încărcat de o mulțime de schimbări de situație și tensiuni atât la nivel național, cât și în lume.
Ultima lună, decembrie, ne duce cu gândul la ultimul capitol al anului, perioadă în care facem retrospectiva evenimentelor parcurse.
A fost un an plin, tumultuos, încărcat de o mulțime de schimbări de situație și tensiuni atât la nivel național, cât și în lume.
Dacă anul trecut a fost sub semnul războiului din Ucraina, în 2023 conflictul vecinilor noștri cu Rusia a fost împins într-un con de umbră de alt război, mai spre est. Atacul Hamas asupra civililor din Israel, dar și răspunsul israelienilor și apoi războiul ce a urmat între cele două forțe, a atras atenția întregului mapamond prin încleștarea dură, dar și prin pericolul de a se extinde acest conflict la o scară mai mare. Un număr foarte mare de civili au căzut victime ale războiului și de o parte și de cealaltă a frontului, Hamas reușind să captureze ca ostatici o mulțime de civili din Israel. Printre aceștia s-au numărat și cetățeni români, care prin demersurile diplomatice au reușit să revină în țară. Până în prezent, 288 de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâșia Gaza.
Puterile europene s-au văzut puse în fața unei avalanșe de amenințări cu bombe, ca replici ale palestinienilor și simpatizanților lor pentru susținerea Israelului. Aeroporturi mari din Franța și locuri publice din Germania (gări sau sedii ale unor instituții) au fost scena unor intervenții polițienești. În unele cazuri, poliţia a vorbit despre gruparea teroristă palestiniană Hamas, ca iniţiator al ameninţărilor.
La nivel național, protestele au fost cap de afiș, ca urmare a crizei economice care își arată deja efectele din plin. Salariați din mai multe sectoare bugetare au organizat proteste, greve și manifestații, începând cu cei din învățământ cu protestele lor din timpul verii. Din toamnă, le-au urmat exemplul, nemulțumiți de condiții de muncă și de salarii, cei din CAS, ITM, Casa de Pensii, Poșta Română, CFR și ultimii (cel puțin, deocamdată), personalul TESA din sănătate.
Vremea a fost, la rândul ei, instabilă, spre finalul anului au fost furtuni, acumulări mari de apă și intensificări ale vântului în aproape toată țara. Județul Constanța a fost printre cele mai afectate de codurile de vreme rea. Intensificările vântului au fost atât de puternice, ajungând la viteze de peste 150 km/h, culcând la pământ copaci, stâlpi și acoperișuri.
Efectele codurilor roșu și galben de furtuni și ploi s-au întins pe o perioadă destul de lungă, ca să nu mai amintim și de pagubele materiale rezultate. Din fericire, nu au fost victime omenești, dar amploarea bilanțului total probabil că îl vom vedea ceva mai târziu.
Citește și
Editorial! Magia Sărbătorilor poate fi spulberată de generozitatea unora! De ce Moșii iubesc mai mult alți copii?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii