Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial A fi sau a nu fi la curent?

ro

24 Sep, 2022 00:00 1636 Marime text
Facturile de energie electrică au ajuns să fie un lucru de care majoritatea românilor au prins frică. Pe rețelele de socializare au apărut sesiuni întregi de discuții după ce soldul de plată al cetățenilor au depășit salariul minim pe economie.
 
Oamenii au început să spună că nu înțeleg de unde au reieșit sumele respective, iar alții abia acum au observat cât a ajuns prețul la kw pentru contractul lor cu firma de furnizare de energie electrică.
 
Mulți au început să migreze de la o societate la alta în speranța că la iarnă vor avea facturi decente și nu vor ajunge să fie debranșați pentru neplată.
 
Un haos care a fost hrănit de diverse personalități care și-au afișat facturile imense. O vedetă locală a postat cum factura sa de 8.000 de lei i-a stricat planurile de vacanță. Cel mai probabil, indexul nu este dat lunar sau pur si simplu are un consum colosal care nu ar putea fi comparat cu al unei persoane de rând cu un consum mic spre mediu.
 
Pentru a beneficia de compensarea prețului, prima condiție, stabilită încă prin OUG 27 din martie, ține de consumul mediu din 2021. Dacă acest consum mediu anual din 2021 a fost până la 100 kwh, prețul compensat este 0,68 de lei/kwh.
 
Pentru cei cu un consum mediu anual din 2021 între 100 și 300 kwh, prețul compensat este de 0,80 lei/kw.
 
Pentru cei cu consum 100-300 kwh anul trecut, OUG 119 din septembrie, mai introduce o condiție - vor plăti 0,80 lei/kw, prețul compensat, doar pentru primii 255 kwh consumați/lună. Ce depășește 255 kwh/lună, fie că e 1 kw, fie că sunt 1000 de kwh, se plătește la prețul pieții.
 
Totodată, cei de la ANPC efectuează controale pentru a verifica veridicitatea facturilor primite de cetățeni. „Controalele comisarilor ANPC se derulează la furnizorii de energie electrică și verifică modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în ceea ce privește calcularea facturilor emise de aceștia către consumatorul-persoană fizică, în ultima perioadă. Menționăm că, pentru a putea stabili dacă reclamațiile sunt fondate sau nu, comisarii ANPC analizează cu mare atenție toate documentele necesare, în fiecare caz în parte”, scrie în comunicatul transmis de către instituție.

 
Rămâne de văzut dacă iarna aceasta va produce un haos și mai mare cu privire la facturi, cert este ca de fiecare dată, românii să transmită indexul contorului, dacă nu au autocitire și să folosească echipamente cu un consum cât mai redus pentru activitățile de zi cu zi. De asemenea, nu trebuie lăsată lumina aprinsă când nu este necesar, iar echipamentele de recreere ar trebui închise dacă nu sunt folosite.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii