Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:37 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial A fost Sibiu, acum e Timișoara. Constanța încă se joacă cu găletușa în nisip!

ro

17 Sep, 2016 00:00 6085 Marime text
Numărul orașelor care au deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii va ajunge la 60 în 2019. Acțiunea, care este considerată inițiativa culturală emblematică a Uniunii Europene, n-a „lovit” nici măcar în treacăt vreodată Constanța. Vești extraordinare pentru Timișoara: orașul de pe Bega a fost declarat, oficial, ieri, câștigător al titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Timișoara a avut drept contracandidate orașele Baia Mare, Cluj-Napoca și București.
 
Un juriu internațional delegat de Uniunea Europeană a decis ce oraș din România va fi învestit cu prestigiosul titlu. Acest „concurs” pe baze meritocratice pe care-l dau administrațiile și comunitățile a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente. Conceptul de capitală europeană este extraordinar, pentru că promovează dialogul intercultural și accentuează sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană. Iar cultura trebuie să fie „miezul” din care să clădim o Europă mai puternică.
 
Dar ce m-o fi apucat și pe mine să pomenesc despre dialogul intercultural, pe mine, cetățean al unui oraș ce încă se luptă să-și alunge orătăniile de pe arterele principale, să-și ascundă comunitarii după blocuri, să-și modernizeze coșurile de gunoi, drumurile, trotuarele, parcurile… care parcuri?, peticele de verdeață neatinse încă de betoanele născute din stilourile scumpe ale celor care semnează certificate de urbanism sau autorizații de construcții?! De valori culturale care să ne apropie de Europa nici nu mai vorbim! Care teatre, în care colcăie mizeria la propriu? În Constanța n-au reușit să-i „supraviețuiască” decât vestigiile antice, câteva cărți și manuscrise și o mână de oameni cu iubire de locuri în care s-au născut crizei de identitate pe care parcă nu mai reușim s-o traversăm!
 
Oare când vom simți și noi emoția victoriei de echipă, la care toată Constanța să contribuie? Oare când ne vom simți în stare să intrăm într-o astfel de competiție acerbă și vie? Oare când vor fi pregătiți - această administrație și toți liderii, directorii, președinții, capetele bisericești și universitare ale Constanței - să propună și să ducă mai departe un program cultural inovator și susținut care să accentueze bogăția, diversitatea și similitudinile culturii europene în fața unui public internațional și să ne facă fericiți?
 
Iar dacă vorbim despre „consecințele” raportate de orașele care au deținut anterior titlul, ele sunt fabuloase: titlul de capitală europeană a culturii acționează ca un catalizator pentru o schimbare majoră a orașului sau a unei zone a orașului. Aduce o creștere semnificativă a respectului de sine și a mândriei față de oraș în rândul cetățenilor. Înseamnă o implicare mai mare în raport cu oferta culturală a orașului, în special a unor categorii de public a căror participare e mai puțin probabilă. Conduce la dezvoltarea unor noi oferte culturale și a unor noi oportunități pentru artiști și pentru organizațiile culturale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • titi 17 Sep, 2016 10:31 Bravo Lavinia, ptr.editorialele pe care le prezinti.sunt la obiect si f.f.acide.Pe cand un editorial cu t.v.a-ul la alimente care a luat-o razna aici la noi Constanta.Eu te felicit inca o data si-ti multumesc anticipat ptr. viitorul editorial.