Editorial A venit vara. Cu ce mă îmbrac? "Look", modă și stimă de sine
Editorial: A venit vara. Cu ce mă îmbrac? "Look", modă și stimă de sine
06 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4465
Marime text
Iarna s-a dus de mult și noi tot așteptăm zilele însorite, pline de căldură, pentru a ne etala în cel mai frumos mod posibil frumusețea și naturalețea.
Dar căldurosul anotimp vine cu tipica întrebare: cu ce mă îmbrac?
De mult hainele noastre nu mai folsoesc doar la a ne proteja de frig sau la a ne ascunde nuditatea. Ele au devenit cu timpul ascunzători ale stimei de sine.
Cum vă simțiți după ce v–ati cumpărat o haină frumoasă, care vă vine de vis? Fără îndoială, vă simțiți bine... Stima voastră de sine este atunci crescută. Bineînțles, că asta nu va dura prea mult, dar imaginea pe care o aveți despre dumenavoastră înșivă va fi adoptată pentru câteva ore sau câteva zile. În țările occidentale, cel mai ușor și mai simplu mod de a-ți îmbunătăți imaginea este , adesea, săți cumperi haine.
Ar fi existat moda dacă oamenii nu ar fi avut probleme cu stima de sine? Simpla nevoie de frumusețe sau plăcerea de schimbare ar fi suficiente pentru mersul acestei industrii? Mă îndoiesc mult.
Grija de a fi îmbrăcat așa cum o preinde anturajul datorează mult trebuinței de a menține sau dezvolta stima de sine. Cum se poate explica altfel succesul "mărcilor" , care constă în a plăti mult mai scump o haină dacă este de firmă? La un moment dat era șic să ai crocodil pe piept; apoi era mai bine să arborezi un jucător de polo.
Dar când va fi vorba de altceva, pentru că, pentru victimele modei( fashion victims) a căror unică preocupare este să urmărească tendințele modei și vitrinele, pentru a fi mereu în pas cu moda, obiectivul este de a purta ceea ce se va purta., dar înaintea tuturor, și mai ales să nu–l mai porți când îl are toată lumea.
Nu toată lumea e în pas cu moda. Nu o urmează oricum și din orice motive. Pentru un anumit număr de oameni, moda, mai ales dacă este anticipată, este un mijloc de a crește stima de sine.
Obiectivul lor este să se distingă de ceilalți, fiind primii care adoptă noile feluri de a se îmbrăca. Astfel valorizați prin statutul de precursori, ei vor fi gata să înfrunte privire neîncrezătoare sau critice ale "masei", îmbrăcată încă după vecehea modă.
În momentul în care "toată lumea începe a purta", novatorii au abandonat de mult moda respectivă: ea nu va mai aduce nimic stimei lor de sine, așa cum spuneau psihoterapeuții Christophe Andre și Francois Dolto în cartea intitulată "Cum să te iubești pe tine".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii