Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:06 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Acel moment când nu ne mai ajung înjurăturile

ro

08 Aug, 2019 00:00 2193 Marime text

Caracal! O dramă națională a scos la iveală multe lucruri nu numai despre sistemul corupt pe care îl cunoaștem toți atât de bine (și totuși, despre corupția de care ne arătăm surprinși de fiecare dată), ci despre noi înșine, ca popor. Inclusiv despre momentele în care nu ne mai ajung înjurăturile.
 
De pildă, un aspect ce nu îmi dă pace și nu încetează să mă nedumirească este reprezentat de dublele standarde ale românului. Astfel, pe de o parte țipăm și ne lamentăm că nu avem sisteme performante, că habar nu avem dacă ele funcționează în bune condiții și că abia la tragedii constatăm că nu e bună tehnologia, însă, pe de altă parte, suntem indignați când se fac testări ale tehnologiei ce ne-ar putea salva viețile și nu ne ajung înjurăturile porcoase să le vărsăm pe Facebook pe paginile oficiale ale instituțiilor cu pricina.
 
Ei bine, tocmai asta nu înțeleg în firea românului: vrea să fie salvat, vrea tehnologie de vârf, vrea performanță, dar nu vrea să fie deranjat cu testele ce ar putea aduce această performanță.
 
Nu mă înțelegeți greșit. Și eu știu că sunt țări unde tehnologia de vârf este implementată corect din prima (să zicem), iar bieții cetățeni nu trebuie să îndure aprigul test de a le țârâi telefonul.
 
Probabil că se poate, poate vom ajunge și noi la stadiul acela. Sau poate că nu. Cert este că, până una-alta, nu suntem acolo. Suntem aici, în România, unde autoritățile fac teste să se asigure că tehnologia merge.
 
Că va merge ori ba într-o situație efectiv urgentă nu am de unde ști. Dar știu că lucrurile ar merge pe de o parte mai simplu dacă noi, ca cetățeni, nu ne-am mai pierde vremea să înjurăm pe Facebook de câte ori se fac teste pentru optimizarea acestei minunate tehnologii.
 
Suntem așa de comozi ca cetățeni, încât nimic nu ne poate deranja din apatia noastră. Cu atât mai puțin o testare a unui mesaj de avertizare.
 
Din păcate, tocmai această comoditate ce ne caracterizează ca cetățeni, dar și ca oameni ai statului, în egală măsură, este cea care ne face să nu reacționăm când se întâmplă tragedii în jurul nostru. Când vecinul o bate pe vecina, când are cineva nevoie de ajutor ori când cineva tranșează pe altcineva în propria curte.
 
Haideți să părăsim această lipsă de inerție, haideți să ieșim din această stare de a fi comozi și să întâmpinăm bărbătește gândul că ne-ar putea țârâi telefonul în cadrul unei testări.
 
S-ar putea să vină ca un șoc, dar acesta e cel mai mic rău ce ni s-ar putea întâmpla. Mai rău ar fi să nu ne țârâie telefonul la o adevărată alertă. Și atunci să vedeți ce nu ne-or mai ajunge înjurăturile. Însă pe bună dreptate. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii