Editorial Adulţi şi copii, răpiţi de lângă biserici, gări şi autogări. Anchetatorilor le-au trebuit opt ani să descopere cazul
Editorial: Adulţi şi copii, răpiţi de lângă biserici, gări şi autogări. Anchetatorilor le-au trebuit opt
14 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3807
Marime text
Opt ani! Atât le-au trebuit poliţiştilor şi procurorilor din România să descopere că zeci de adulţi şi copii au fost răpiţi din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi transformaţi în sclavi. Aceştia erau obligaţi să practice, printre altele, cerşetoria şi să taie lemne ilegal. Opt ani?! Greu de crezut că în tot acest timp nu a ştiut nici măcar un om al legii cum să stopeze aceste groaznice acţiuni.
Conform procurorilor, activitatea infracţională a început cu anul 2008. Până în prezent, arată anchetatorii, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate, structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.
Mai mult decât atât, procurorii arată că, în unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia, prin constrângere, forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii, respectiv: să mature în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor, care se deplasau cu acestea în zona de sud a României, unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase.
Cei care refuzau erau loviţi cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi cu diverse obiecte contondente.
Unii erau legaţi (cu lanţuri sau chingi), alţii erau dezbrăcaţi complet şi udaţi alternativ cu apă rece şi caldă, erau legaţi de mâini şi de picioare şi puşi să mănânce de pe jos. Mai mult decât atât, victimele erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor şi li se arunca mâncarea pe jos.
Rămâne de văzut dacă printre cei care vor ajunge în faţa Justiţiei - şi sper ca numărul lor să nu fie mic - vor fi şi persoane plătite din banii noştri (ai mei, ai tăi şi inclusiv ai celor răpiţi) să se asigure ca astfel de fapte să nu existe.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii