Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:52 03 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ai venit pe litoral să te distrezi sau să te alegi cu un dosar penal?

ro

26 Jul, 2024 17:00 3419 Marime text


Constanța este cel mai căutat oraș din România, în sezon estival. Și pe bună dreptate! Avem plajă, avem mare, beach baruri, restaurante, spații de cazare și festivaluri. Pe deasupra, suntem și destul de primitori. Însă dincolo de aspectele pozitive și cât se poate de evidente, observ că problemele cu legea se tot intensifică de la un an la altul.
 
Vacanța se poate transforma oricând într-o tragedie, acest fapt se datorându-se dorinței exacerbate de distracție. Unii dintre cei veniți pe litoral împing distracția dincolo de limitele legii, iar poliția, pompierii și agenții antidrog muncesc neîncetat. Poate nu mai înțeleg eu ideea de amuzament, dar observ că din ce în ce mai mulți turiști încalcă regulile de bun-simț pentru simplul fapt că pot și pentru că au venit să se distreze. Cu orice preț - inclusiv cu prețul libertății lor sau chiar cu al vieții. Dar nici noi nu ne lăsăm mai prejos!
 
Regulile de circulație, orientative
 
Nu pot să spun că noi, băștinașii, respectăm regulile de circulație cu strictețe, însă nu pot să nu observ că mulți veniți de prin țară „uită” să mai oprească la trecerile de pietoni, ori la semnul STOP, iar apariția culorii roșii parcă mai mult îi îndeamnă să apese pedala de accelerație, în loc să calce frâna. Semnalizarea este opțională. Iar lucrurile nu se opresc aici. Accidentele se țin lanț încă de pe autostradă, în drum spre litoral. Și este regretabil. Într-o fracțiune de secundă, riscă să rateze exact lucrul pentru care vin aici – să se relaxeze. Nici noi nu suntem mai breji. Chiar mașini cu numere de Constanța pleacă brusc de la semafor ca la drag racing, atunci când sunt în dreptul altor autoturisme cu mulți cai putere sub capotă. Unii spun că este o formă de distracție. Asta până când, în cel mai bun caz, îi oprește poliția sau în cel mai rău caz, devin victime încarcerate în mașini.
 
Băutul la volan, ca sport național
 
Cred că nu este zi să nu scriem despre persoane prinse sub influența băuturilor alcoolice la volan. Poliția este zilnic pe străzi și tot zilnic depistează șoferi „ghinioniști”, care ridică din umeri când rezultatul de la etilotest arată rezultat pozitiv. Mai grav este atunci când sunt rănite persoane nevinovate. Și așa constatăm că accidentele se produc din nepăsare. Pentru că unii se simt stăpâni pe volan atunci când nu mai sunt stăpâni pe propriile simțuri.
 
„Ori la bal, ori la spital”


Urgențele sunt pline, în sezon estival. Pe deasupra, mai ajung și persoane intoxicate cu alcool tocmai, pentru că nu știu cum să-l consume. Și foarte mulți tineri cu chef de petrecere se trezesc buimaci, după un blackout. Norocul și priceperea medicilor fac ca acești tineri să se mai trezească.
 
De la festival, la DIICOT
 
Nu există zi să nu apară pe rolul Tribunalului Constanța câte-un dosar penal pentru trafic de droguri sau consum ilicit de droguri. Tocmai pentru că mulți confundă mirajul drogurilor cu distracția. Iar festivalurile sunt pentru unii mediul propice pentru consumul substanțelor interzise. Dar unii nici măcar nu apucă să ducă „boaba” la gură pentru că mai apare pe neașteptate câte-un agent care îi roagă să-l însoțească până la mașină. Iar acolo se încheie distracția. Încep audierile și nu mai este amuzant. Vin la noi oameni din toată Europa. Și tot oameni din Europa apar ca inculpați în dosare penale pentru trafic internațional de droguri sau consum ilicit.
 
Marea Neagră își ia „tributul”
 

Știu, pare tentant să înoți până mai în larg. Marea este a ta. Și nu se mai termină. Asta până când te aventurezi până în larg și te fură curentul. Nu mai simți nisipul nici măcar cu vârfurile degetelor, doar că atunci când înoți spre mal, te îndepărtezi tot mai mult. În acel moment se creează panica, iar lucrurile scapă de sub control. Probabil prin situații similare au trecut inclusiv cei care acum nu mai sunt printre noi. Tocmai pentru că fie au intrat în apă chiar și atunci când erau valuri, ori s-au lăsat literalmente duși de val.
 
Ce mă înspăimântă și mai tare este ideea că lucrurile nu se termină aici și că vom scrie în continuare despre tragedii. Oricât ar încerca autoritățile să țină situația sub control. Așa că am o rugăminte pentru voi - dacă sunteți pe punctul să vă regăsiți într-una din situațiile de mai sus, renunțați la idee. Pentru că actele de bravură vă pot pune în pericol sănătatea, siguranța ori chiar viața, și nu sunt deloc amuzante.
 
Este de preferat să te întorci acasă cu amintiri plăcute, nu cu dosar penal sau, mai rău, într-un sac de plastic.
 
Vacanță plăcută și aveți grijă de voi, vă așteptăm și la anul!
 
Citește și:
Editorial Moda verii. Când ținutele de plajă ajung în mall-uri, e nevoie de o schimbare?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii