Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:42 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Alegeri din două tururi, joc de glezne! De ce să bulversăm clasa politică?

ro

21 Jan, 2016 00:00 2922 Marime text


Conform normelor Comisiei de la Veneţia, legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri. Evident că PNL ştie asta, iar doamna Alina, avocat de profesie, încearcă doar să arunce nişte praf în ochii celor care aşteptau această modificare încă de acum un an. Nu a fost şi nici nu îmi pare adevărată dorinţa PNL sau PSD ca actuala legislaţie electorală să se schimbe fundamental. 

Probabil că PNL a realizat, într-un târziu, prea târziu, că sunt defavorizaţi în raport cu PSD şi nu numai, cu alegeri locale într-un singur tur. Acum e clar tardiv. Şi încearcă să paseze responsabilitatea eşecurilor care se prefigurează la Guvern!
Acum joacă doar teatru, deşi, după toate opiniile pertinente, alegerile dintr-un singur tur de scrutin pentru desemnarea primarului sunt o nenorocire! Patalamaua pe această nenorocire şi-au pus-o însă deopotrivă PSD şi PNL.
 
Indiferent pe cine ar avantaja sau ar dezavantaja, alegerile din două tururi reprezintă, înainte de orice, un sistem democratic. La fel şi în cazul preşedinţilor consiliilor judeţene, când, prin votul indirect aprobat de aceeaşi clasă politică, alegerea se va face prin înţelegerea dintre politicieni?

Avem deja ca exemplu anul 2012, când, din cauza sistemului de vot, a lipsit aproape în totalitate dezbaterea electorală între candidaţi, deoarece niciunul nu a dorit să piardă vreun procent. În cazul în care alegerile pentru primar s-ar fi putut face în două tururi, e limpede că s-ar fi relansat şi dezbaterea între candidaţi,  benefică şi acestora, dar mai ales electoratului. Ca să nu mai vorbim despre extinderea dreptului de a vota şi pentru cei nehotărâţi. 

În fine, şi mult-trâmbiţata schimbare a clasei politice s-ar fi putut realiza printr-un sistem din două tururi de scrutin. Altfel, povestea din 2012 se va repeta şi 80% dintre primarii în funcţie vor fi realeşi. Excepţiile sunt doar cele aflate în atenţia DNA.

Auzeam un politician, nici nu contează numele său, ci mai degrabă statutul, afirmând că o modificare a legii electorale acum, pe ultima sută de metri, nu ar face decât să „bulverseze clasa politică“ (actuală), care şi-a făcut calculele pe sistemul care deja s-a împământenit!
Declaraţia asta este de o sinceritate strigătoare la cer şi ne arată că, de fapt, această clasă politică nu are de gând să schimbe NIMIC, cu toată presiunea post-Colectiv.


Pentru ei „clasa politică“ e perfectă aşa cum e acum - cu incompetenţi, borfaşi, corupţi, semianalfabeţi propulsaţi de partidele mari! Păi tocmai de aceea, noi, poporul, nu mai vrem actualii politicieni. Ajunge! Nu fac decât să fure, să dea legi favorabile lor, să ne sfideze, să se creadă stăpânii noştri. Doamne, cât mi-aş dori să-i bulversăm, să-i stresăm! Hei, tu, clasă politică, noi vrem 300 de parlamentari, şi tu ne sfidezi umplând Parlamentul cu aproape dublu indivizi ahtiaţi după titluri şi bogăţie. Hei, tu, clasă politică, ne-ai furat prezentul şi viitorul!
 
P.S. Oare au de gând liberalii, cu tot cu senatorul Puiu Haşotti, să îşi ceară scuze pentru că au susţinut în cadrul USL alegerea primarului într-un singur tur de scrutin?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Hannibal 21 Jan, 2016 10:00 Doamna Lavinia este prea delicata si blanda cand este vorba de ceea ce , astazi, numim clasa politica. Nici vorba .Nu este vorba de o clasa ci de o adunatura recrutata din deseurile vechiului regim , care au crezut ca pot sa faca in 25 de ani tot ce au facut tarile occidentale in cateva sute de ani prin piraterie , comertul cu scalvi , si jefuirea coloniilor etc, ignorand ca in paralel a existat un efort continuu de schimbari profunde , democratice si liberale in toate domeniile . In Romania alegerile nu au decat cel mult sensul unor numiri in functii menite sa rezolve doar interesele personale si de grup .Nu putem separa grupul de mercenari politicianisti de cetateanul roman . Romanii s-au deprins ci ideea ca alegerile sunt menite sa-i capatuiasca pe cei alesi , cu speranta ca se vor alege si ei cu ceva .Lipsa de caracter si principii a cetateanului reproduce aceleasi lipsuri la asa zisii oameni de stat. Opinia publica romaneasca sufera de uitare . Totul se uita la noi ,si binele si raul. De lipsa de carater a celor care se pretind alesii neamului nici nu mai e cazul sa vorbim. Avem o categorie de indivizi care nazuiesc mai departe decat pot parveni .Romania este o tara de nemultumiti . Semidoctii vor catedre universitare , neistruitii vor sa fie generali , hotii vor sa fie parlamentari , avocatii vor sa fie ministrii .Ca sa-l citam pe Arghezi , " nimeni nu are nici un ideal , si cei care vorbesc de un ideal ,au in vedere un interes oarecare si mint .Nu exista traditie de datorii , constiinta , modestie . Bantuie cu furie lichelismul ". Nimic nu va fi mai bun in Romania pana cand noi , cetatenii , nu vom fi mai mai buni .