Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:37 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Alegeri prezidențiale 2.0

ro

08 Dec, 2024 17:00 1359 Marime text
  • În această zi, în mod normal ar fi trebuit să mergem la vot pentru a alege președintele, iar seara am fi așteptat rezultatul exit poll-ului pentru desemnarea câștigătorului cursei pentru Cotroceni. Totul a rămas, însă, la stadiul de „ar fi trebuit”, încât Curtea Constituțională a României a hotărât vineri, 6 decembrie, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale
  • Decizia istorică a CCR a venit la două zile după desecretizarea documentelor CSAT care arată că a fost orchestrată o campanie manipulatoare de către Rusia în favoarea lui Călin Georgescu, candidatul care a câștigat primul tur
 
În această zi, în mod normal ar fi trebuit să mergem la vot pentru a alege președintele, iar seara am fi așteptat rezultatul exit poll-ului pentru desemnarea câștigătorului cursei pentru Cotroceni. Totul a rămas, însă, la stadiul de „ar fi trebuit”, încât Curtea Constituțională a României a hotărât vineri, 6 decembrie, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Astfel, procesul electoral va fi reluat de la zero, ceea ce înseamnă că aspiranții la cea mai înaltă funcție din stat vor trebui să strângă din nou semnături, să depună candidaturile în vederea validării la BEC, să-și facă iar campanie electorală, iar noi trebuie să ieșim la urne de două ori. Când? Încă nu se știe. Probabil prin primăvară. Până atunci, Klaus Iohannis rămâne președinte în interimat.
 
Reamintim că s-a mai cerut odată Curții Constituționale să anuleze rezultatul primului tur, iar poziția oficială la acea vreme a instanței a fost pentru continuarea alegerilor. Totul părea să meargă conform calendarului stabilit, dar CCR a primit mai multe sesizări privind anularea scrutinului care i-a adus în finala prezidențială pe Călin Georgescu și Elena Lasconi și judecătorii s-au întâlnit în ședință de urgență.
 
Decizia istorică a CCR a venit la două zile după desecretizarea documentelor CSAT care arată că a fost orchestrată o campanie manipulatoare de către Rusia în favoarea lui Călin Georgescu, candidatul care a câștigat primul tur.
 
Această hotărâre a împărțit, așa cum era de așteptat, părerile în două. Sunt oameni care salută decizia Curții și alții care sunt dezamăgiți și simt că votul lor nu mai contează.
 
La un post de televiziune, un analist politic a făcut o paralelă cu fotbalul pentru această situație unică în istoria României, ce m-a condus și pe mine la o astfel de analogie. Când există o fază controversată de arbitraj, sunt voci care spun că decizia a fost luată conform literei regulamentului (anularea primului tur de prezidențiale) și voci care susțin că trebuia să se arbitreze în spiritul jocului (continuarea turului doi).
 
Personal, sunt pentru respectarea regulamentului, indiferent dacă este convenabil sau nu. Consider că noi, cetățenii de rând trebuie să respectăm litera de lege, chiar dacă cei aflați la putere câteodată nu o fac. Altminteri, am putea foarte bine să instaurăm anarhia în țară și să avem o societate ca în filmele „The Purge”.
 
În aceste momente tensionate păstrarea calmului este lucrul benefic pe care am putea să-l facem. Trebuie să realizăm că această situație nu depinde de controlul nostru, iar lucrurile pe care nu le putem controla sunt cele pentru care nu trebuie să ne consumăm.

 
Ce altceva mai putem face este să așteptăm ca Guvernul să comunice calendarul electoral și să vedem numele propuse în cursa pentru Cotroceni. Poate vom avea de această dată candidați care să ne inspire mai multă încredere și să se alinieze cu valorile și principiile noastre. La urma urmei, ar fi cazul să nu mai mergem la urne cu acreală pentru numele de pe buletinul de vot.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii