Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:52 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Altă întrebare!“ Linia de partid se graţiază? #Rezist

ro

06 May, 2017 00:00 4059 Marime text
Fiecare parlamentar are dreptul la iniţiativă, fie că vorbim de amendamente, fie că vorbim de proiecte de legi. Din nou s-a ajuns însă prea departe, după ce un individ din eşalonul doi social-democrat a venit cu o propunere care a oripilat opinia publica.
 
Gogomănia a mers chiar mai departe, când majoritatea politică din Comisia juridică a aprobat imbecilitatea propusă. Totul a culminat cu apariţia lui Dragnea, cu batista-n vârf de băţ, în rol de Dumnezeu, care „dispune“ supunerea la vot, din nou, a imbecilităţii. Ca într-un film prost regizat, ca să le iasă planul, de la vot lipsesc doi pesedişti, în locul celor doi liberali, din piesa originală. Şi uite-aşa, s-a încercat inocularea în rândul votanţilor a impresiei eronate că Dragnea este poliţistul bun, iar cei din Comisia juridică - poliţiştii răi, puşi cu botul pe labe. Filmul - prost, scenariul, de-a dreptul greţos. În realitate, toţi o apă şi-un pământ.
 
Chiar dacă senatorii jurişti au revenit asupra votului dat iniţial în privinţa graţierii faptelor de corupţie şi, de data aceasta, s-a votat ca acestea să nu fie în rândul infracţiunilor graţiate, eu cred că, ar fi nevoie chiar de o majorare a pedepselor pentru fapte de corupţie, în condiţiile în care acum maximumul este undeva la cinci ani! Cu riscul de a mi-i pune în cap pe toţi cei trimişi în judecată pe o astfel de speţă sau poate pe cei condamnaţi deja de instanţă, nu mi se pare deloc exagerat ca fapta de corupţie să nu fie exclusă de la orice formă de reducere a pedepsei, la fel ca în cazul pedofililor, al violatorilor, al criminalilor sau al teroriştilor. Mai mult, aceste categorii ar trebui, pe viitor, să-şi plătească inclusiv detenţia, fie cu bani, fie prin muncă, iar recuperarea prejudiciilor în cazurile de corupţie ar trebui să se facă cu celeritate.
 
Scosul oamenilor politici de sub „controlul“ instituţiilor de forţă este un „proiect“ neaplicabil încă într-o ţară în care se fură pe capete.
Din păcate, trecutul parlamentar ne-a demonstrat că deciziile acestor comisii nu au absolut nicio putere când ajung să fie votate în plen. Şi, dacă vreţi, putem să ne amintim numai de câte ori comisiile au decis într-un fel, iar în plen s-a votat total pe dos, mai ales când politicienii trebuiau apăraţi în faţa justiţiei.

N-aş fi deloc mirată ca, atunci când Legea graţierii va intra la votul final, sigur, cu recomandările Comisiei juridice de excludere de la graţiere a faptelor de corupţie, parlamentarii să fie „lăsaţi liberi“, să voteze după „conştiinţă“. Şi uite-aşa se va rezolva şi această problemă, pe linie de partid!
 
În lumina ultimelor evenimente de pe scena politică românească, acum ar fi oportună declanşarea referendumului promis pe anticorupţie de către şeful statului, Klaus Iohannis. Orice altfel de iniţiativă parlamentară pe această temă ar submina obiectivul României de ridicare mai rapidă a MCV-ului.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii