Editorial Anonimizarea rezultatelor la examene anihilează o meteahnă neaoș românească
Editorial: Anonimizarea rezultatelor la examene anihilează o meteahnă neaoș românească
18 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
12412
Marime text
Ieri, la ieșirea din sala de examen, după susținerea celei de-a doua probe a Evaluării Naționale 2020, cea de la Matematică, elevilor le-a fost înmânat un raport ce conține un cod unic, pe baza căruia fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene, pe data de 27 iunie.
Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.
Teoretic, această procedură nu va schimba cu nimic bunul mers al repartizării computerizate, programate pe data de 10 iulie.
Practic, însă, recunosc că anul trecut, când fiica mea a susținut admiterea în liceu, ne-am cam bătut capul cu mediile colegilor și cu intențiile lor de completare a fișelor, nu pe principiul „caprei vecinului”, ci pe calcul estimativ, gen „zece negri mititei” 😊 Cu toate că există o ierarhie județeană cu ajutorul căreia, pe baza mediilor anterioare propriului copil, se pot aproxima șansele de reușită la liceul dorit. Mda, ce să facem, meteahnă românească împământenită din moși strămoși!
Și pe de altă parte e mai bine să nu mai constați că elevul care de-a lungul celor patru ani de gimnaziu a avut note „chinuite” reușește la admitere cu „magna cum laude”. Sau invers, cum este cazul copiilor din mediul rural, care termină gimnaziul cu medii între 8 și 7, dar la Evaluarea Națională nu ating nici notă de trecere.
Cum era de așteptat, reacțiile părinților în mediul online au fost dintre cele mai virulente:
„Din cauză că unii părinți nu au fost de acord să apară numele odraslelor pe tabelul cu rezultate. Sunt cei care nu vor să se afle că odraslele lor au note mici, dar să se laude în cartier cu note mari”.
„Lipsă de transparență, se asigură astfel un subiectivism cât mai mare al notelor”.
„Foarte bine ! Fiecare pentru el învață și să nu mai moară unul de grija altuia!”
„Adică să nu se mai confrunte copilul cu un rezultat, eventual neplăcut, făcut public? Nu mai rezistă copiii la asta, sunt chiar atât de fragili psihic? Și în toată viața lor presupun că tot ce vor face va fi confidențial, nimeni nu le va vedea greșelile și ei vor fi fericiți. Cu asta, ministerul a rezolvat toate problemele educației”.
„Atunci si ședințele cu părinții să fie între patru ochi, da sa fie confidențial TOT... AM ZIS TOT... să se desființeze și cataloagele... să îi strige pe numere... nr cutare, nr cutare... asta vom fi doar numere, produse bune de scanat oriunde”.
„Devine confidențial compararea notelor din anii de curs cu rezultatele de la examen”.
„Când îți vezi numele și nota pe listă, te simți mândru, dacă ai știut și ai notă bună. În caz contrar, te simți rușinat, iar acest lucru ar trebui să te ambiționeze sau măcar să te facă să îți pese. Anonim fiind, se induce o stare de demotivare, de letargie.... de uniformizare... cu timpul vom fi toți doar niște numere... mi se pare trist...”
„O să fie mai rău pentru elevi! Nu vor vedea mediile celorlalți, ca să se orienteze cu opțiunile! Sau să știe numai cine trebuie! Nu se aduc decizii așa de târziu degeaba! Așa cred! Elevii nu sunt capabili să își asume rezultatul muncii lor de patru ani? Și nici părinții?”.
Citește și:
În premieră pentru învățământul românesc Rezultatele la examenele naționale nu vor mai apărea cu numele candidatului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Hâtru 18 Jun, 2020 12:15 Încă o „invențe” strălucită ! Cică de la UE ! Săptămâna viitoare urma să marcăm într-un anumit mod încheierea anului școlar cu toată clasa (cu respectarea nobilelor măsuri de siguranță) dar .. Cum să înmânez diplomele celor meritoși ? După nume nu se mai cade, să o fac anonimizat ? Mă ajută cineva cu un program de codare a elevilor ? Dar la alegerile care urmează (când or fi) vom vota anonimizat ? Se vor expune viitorii parlamentari nominal ? Nu se mai încalcă GDPR-ul ? Ne tâmpim pe zi ce trece !