Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:28 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Anul 2016, sub semnul scăderii preţurilor şi al scrutinelor electorale

ro

20 Jan, 2016 00:00 2900 Marime text


Reduceri de preţuri la produse şi servicii ca urmare a scăderii TVA, scumpiri la poliţele RCA, impozite mai mari pe locuinţe şi terenuri, dar şi două scrutine electorale! În 2016 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare, care se vor organiza după noi reguli, cu primari aleşi într-un singur tur şi şefi de consilii judeţene aleşi indirect. Desigur, fiind an cu două scrutine, ne putem aştepta la multe alte pomeni electorale!
 
Anul 2016 a început cu reduceri de preţuri la produse şi servicii în urma scăderii cotei TVA la 20%, iar în unele cazuri, la 9% şi chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, precum şi cu reducerea impozitului pe dividende. În acest an vom plăti mai puţin pentru alimente, medicamente, apă, dar şi notele de plată la restaurante şi serviciile de catering vor fi mai puţin costisitoare. Se vor ieftini cafeaua, blănurile, iahturile, băuturile alcoolice. De asemenea, românii vor scoate mai puţini bani din buzunare pentru energia electrică şi gazele naturale.
 
Pe de altă parte, anul nou ne-a adus o serie de majorări, cum ar fi poliţele RCA, impozitele pe locuinţe şi terenuri. Autorităţile locale au, din acest an, mai multă libertate, putând creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. Pe lângă impozitele pentru locuinţe, autorităţile locale au şi posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.

Aşteptaţi la urne 

Pe plan politic, anul 2016 aduce două tururi de scrutin: alegeri locale şi parlamentare după noi reguli, în urma modificării legislaţiei electorale în cursul anului trecut. În privinţa localelor, noua legislaţie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012, când legislaţia a fost modificată în timpul guvernării Boc. În schimb, potrivit noii legi, preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004.
 
Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi - plus 18 deputaţi ai minorităţilor - şi 134 de senatori. Legislativul va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012. Diaspora va fi reprezentată în continuare de patru deputaţi şi doi senatori, o premieră constând însă în introducerea votului prin corespondenţă pentru acest tip de alegeri. Aşadar, renunţarea la votul uninominal cu sistem de compensare va duce la diminuarea numărului de parlamentari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii