Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Anul școlar 2024-2025 și vestita „cameră de detenție“. Cine poate profita de această „pedeapsă“

ro

20 Sep, 2024 17:00 684 Marime text
  • Elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală de detenție, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar
De două săptămâni copiii au revenit în bănci pentru noul an școlar care vine cu anumite schimbări pentru elevi, în special pentru cei turbulenți.

Astfel, din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală de detenție, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, spunea că nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă nu are resursele necesare pentru ea.

De asemenea ministrul a menționat că vestita „cameră de detenție” este un spațiu care poate fi biblioteca sau o altă sală de clasă liberă la acel moment. Aici vor fi aduși elevii care deranjează ora de curs și pe colegii lor. În această sală vor desfășura activități educaționale decise de către profesor. Elevul turbulent nu va primi absență iar familia acestuia va fi anunțată despre ceea ce s-a întâmplat.

În situația în care comportamentul elevului nu se va schimba în bine și vor apărea alte abateri vor fi aplicate alte sancțiuni, cum ar fi scăderea notei la purtare.

„Aceste măsuri reflectă și capitolul pe prevenirea violenței în școală în noua lege a învățământului preuniversitar și izvorăsc dintr-o realitatea socială și anume aceea a violenței în școli și a fenomenului de bullying. Atunci școlile au solicitat mai multe instrumente pentru a putea să mențină un climat de disciplină, de stare de bine în școală. Atunci când un elev deranjează ora nu este un disconfort pentru profesor, este o limitare dreptului la educație a tuturor colegilor lui”, a menționat Ligia Deca la un post TV.

Cu toate că mulți au dezaprobat această măsură, aceasta ar fi probabil una din puținele variante pe care le mai au profesorii la dispoziție pentru a ține în frâu o clasă întreagă iar actul educational să nu aibă de suferit. Vrem să recunoaștem sau, nu, în unele școli sunt mulți astfel de elevi problemă care deranjează ora, iar profesorii nu au la dispoziție alte variante pentru a-l pedepsi pe elevul turbulent.

Trist este că sunt situații destul de dese în care lipsa respectului pentru profesori este evidentă la elevi.

Din păcate, această camera de detenție poate avea și un efect nedorit. Mai exact, un elev care poate nu s-a pregătit la o materie poate deveni turbulent tocmai pentru a scăpa de oră și a ajunge în această camera fără a primi absență.

Elevii sunt inventivi și pot găsi o portiță de salvare în această cameră.

Părinților li se aduce la cunoștință la începutul anului școlar în cadrul ședințelor cu părinții despre această sală și ce presupune aceasta, tocmai pentru a nu exista discuții ulterioare.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

Citește și: 

Anul școlar 2024/2025 începe luni. Camera de detenție pentru elevii care deranjează orele
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii