Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:52 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Apropo de greva funcţionarilor publici… Revendicări vs. obedienţă

ro

12 Jul, 2016 00:00 2519 Marime text


Astăzi era bine să uităm de orice problemă a cărei soluţionare ţine de primării sau consilii judeţene. Funcţionarii publici s-au supărat şi, pentru că nu li se majorează salariile şi nici alte solicitări nu le sunt luate în seamă, intră în grevă generală, deocamdată, pentru o zi, pe toată durata programului de lucru.
 
Numai că situaţia este valabilă în alte administraţii publice locale, nicidecum la Constanţa. Cel puţin la nivelul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi al Primăriei Constanţa a intra în grevă este un act de curaj. Deşi, pe la colţuri, toţi ştiu să vocifereze fie pe seama lefurilor mici, fie din cauza lipsei normei de hrană pentru toţi salariaţii, când vine momentul să ia atitudine, să acţioneze, laşitatea e în floare, iar guralivii se fac nevăzuţi. De ce să te aibă „în vedere” şeful ca fiind „instigator”, de ce să te „agiţi”, dacă sunt alţi colegi de breaslă care îşi asumă riscuri, vorbesc răspicat şi se zbat pentru a obţine ceva mai mult pentru toată lumea, inclusiv pentru laşi?
 
Aşa că unii insistă, acţionează, iar beneficiile obţinute ulterior îi vizează pe toţi funcţionarii publici din administraţia publică locală. Și asta în contextual în care Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică (SLSAP) Constanţa, care reprezintă drepturile şi interesele personalului din cadrul Primăriei Constanţa, este doar „solidar cu acţiunea de protest organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa”. Mai mult, situaţia devine ridicolă când citesc în comunicatul remis de biroul de presă al sindicatului respectiv că SLSAP Constanţa „susţine revendicările colegilor noştri din administraţia publică locală”. Păi sunt numai ale colegilor, de aceea vă solidarizaţi şi nu intraţi în grevă?... Atunci, de ceea ce vor obţine colegii să beneficieze doar ei!
 
Acelaşi comunicat, altă „perlă sindicală”. Cei de la SLSAP Constanţa vin cu o precizare cel puţin ridicolă, ca să nu spun o dovadă elocventă a obedienţei maxime faţă de conducerea Primăriei Constanţa. Probabil că, după ce primarul Decebal Făgădău a anunţat că îşi construieşte echipa şi a demarat „epurările” în Primărie, au vrut să se asigure că nu-l supără şi astfel să ajungă pe lista neagră a edilului-şef.
 
„Precizăm că acţiunea noastră de solidaritate faţă de demersurile întreprinse de FNSA nu vizează în niciun fel conducerea Primăriei municipiului Constanţa…”, scriu cei care ar trebui să reprezinte interesele sindicaliştilor, şi nu să aibă grijă să nu-şi strice relaţia cu angajatorul, în speţă, conducerea municipalităţii.
 
De altfel, din păcate, aşa este în toate domeniile. Vorbe multe, fapte puţine, iar „făptaşi” şi mai puţini. Și asta în contextul în care eventualele beneficii pe care le-ar obţine nu sunt achitate de „şefu'”, ci, culmea, de contribuabil, prin dările pe care le plăteşte statului. Da, de cel pe care, nu de puţine ori, îl lasă să aştepte în faţa ghişeului până ce Măria Sa funcţionarul public îşi termină cafeluţa, convorbirea telefonică purtată cu o rudă sau un prieten, ori ţigara şi şueta cu un coleg de „suferinţă”. Da, de cel pe care Măria Sa funcţionarul public îl repede când insistă să primească o lămurire. Da, de cel pe care Măria Sa funcţionarul public îl plimbă de la un ghişeu la altul, când totul s-ar fi putut rezolva la un singur calculator de către un funcţionar… iar lista ar putea continua, din păcate. 
 
E drept că discrepanţele salariale existente între un funcţionar public din administraţia locală şi cea centrală sunt mult prea mari. Însă şi la centru, şi pe plan local mai avem multe de schimbat când vine vorba de eficienţă, promptitudine, mentalitate şi atitudinea la locul de muncă.

 
Nu o dată am afirmat că mulţi funcţionari publici nu ar face faţă ritmului de muncă şi pretenţiilor unui privat. Iar o dovadă a veridicităţii spuselor mele este faptul că, deşi strigă că sunt nemulţumiţi de salariile primite, nu au curajul să demisioneze şi, în baza profesionalismului pe care pretind că îl au, să se angajeze în sistemul privat. 
 
Vrei beneficii, de acord, dar ce oferi în schimb? Vrei un salariu mai mare, dar cât de prompt vei fi când un contribuabil vine să-i rezolvi o problemă?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii