Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Aveţi grijă ce şi de unde mâncaţi! Toxiinfecţiile alimentare ne bântuie!

ro

07 Aug, 2017 00:00 3843 Marime text
Shaorma, kebab, pizza, plăcinte cu brânză, cârnaţi şi alte preparate la grătar se vând la fiecare colţ de staţiune. Sunt o masă bună şi la îndemână pentru cei care vor să stea mai mult pe plajă sau cei care au un buget limitat. Să nu uităm însă că unităţile care comercializează astfel de preparate pot fi adevărate surse de contaminare. Cu diferite bacterii. Iar de aici până la patul de spital e un singur pas.
 
În zilele caniculare, bacteriile din aceste preparate se înmulţesc, iar numărul celor care ajung la spital cu toxiinfecţie alimentară se dublează. Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa şi inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa verifică zi de zi unităţile de alimentaţie publică. În special cele din staţiunile de pe litoral. Rezultatele controalelor ne sperie: tone de mâncare retrase de pe piaţă, restaurante, terase şi fast-fooduri amendate, unele chiar cu activitatea suspendată. De aici până la o toxiinfecţie alimentară sau la bolile diareice acute nu este departe!
 
Respectarea regulilor de igienă minimă este soluţia cea mai bună şi cea mai simplă pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare. Multe dintre cazuri sunt determinate de condiţiile precare în care sunt păstrate sau preparate alimentele. O altă condiţie este ca vânzătorii să poarte mănuşi atunci când prepară o shaorma. Dar oare le poartă? De câte ori aţi luat masa la fast-foodurile din Mamaia sau Constanţa, vânzătorii au purtat mănuşi? Iar dacă nu, i-aţi sesizat că sunt obligaţi să le poarte?
 
Oare tot personalul angajat la unităţile de alimentaţie publică este la zi cu examenul medical periodic, care este obligatoriu? Oare toţi angajaţii respectă igiena personală? Mai ales că, în unele cazuri, angajaţii purtători de stafilococ sunt sursa unor toxiinfecţii alimentare. Angajatorii sunt singurii vinovaţi de eventualele epidemii generate în localurile lor.
 
Nu uitaţi că toxiinfecţiile alimentare sunt cauzate de diferite specii bacteriene, precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ şi enterococ. Alimentele cel mai frecvent contaminate cu astfel de bacterii sunt carnea şi produsele din carne, conservele, peştele, laptele şi produsele lactate precum frişca, smântâna, brânza sau iaurtul, dar şi ouăle, mai ales cele de raţă şi cele depozitate incorect. Aşa că aveţi grijă ce şi de unde mâncaţi!
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii