Editorial Bârfe, evenimente din viață, certuri între vecini, nunți. Toate pe Facebook! Ce spun despre tine lucrurile pe care le postezi
Editorial: Bârfe, evenimente din viață, certuri între vecini, nunți. Toate pe Facebook! Ce spun despre
24 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3929
Marime text
Site-urile de socializare ne-au creat o dependență, pe care , din păcate, pandemia a amplificat-o. Dar, să nu uităm diferența care există între oamenii care folosesc Facebook pentru a-și propulsa o afacere, și cei care...ajung să trăiască pentru și prin Facebook.
E trist! Sunt oamenii care ajung să posteze în mod maniacal: despre orice lucru pe care-l fac, despre orice locație pe care o vizitează , fac postări cu propria persoană în ipostaze pe care le consideră impresionante. Și totul...pentru like-uri, pentru emoji, comment-uri și inimioare. Clar doar cele pozitive!
Că...doar de-asta postăm, nu ? Să vadă toaaată lumea cât suntem de fericiți, ce bine arătăm, cât de bine ne simțim în vacanță. Din punct de vedere psihologic, fac acest lucru pentru că ei caută atenția celorlalți, și-o doresc.
Admirația oamenilor, concretizată în like-uri, devine indispensabilă, vitală pentru ei, și ei devin dependenți de faptul că ceilalți prieteni de pe Facebook par să le aprecieze fotografiile ori textele.
Pe Facebook, un prieten îți poate da like la poza ta din concediu în care erai pozat în costum de baie, dar în realitate, din fața calculatorului poate face o remarcă opusă, care să trădeze invidie sau gelozie, sau poate chiar dispreț. Cert este că nu poți verifica autenticitatea like-ului sau a comment-ului sub nici o formă.
Puține persoane conștientizează cât de mult timp petrec pe rețelele de socializare. Și cu atât mai puțin impactul acestui timp asupra vieții lor cotidiene. Iată de ce este important să analizezi cât mai obiectiv numărul de ore petrecute zilnic sau săptămânal pe rețelele de socializare, dar și cât de des te loghezi în fiecare zi pentru a verifica noutățile postate de prietenii tai. Dacă realizezi că pierzi prea mult timp conectat și că acest lucru îți afectează activitățile zilnice, trebuie să te gândești cum poți prelua controlul și cum poți limita timpul petrecut pe rețelele de socializare.
Conform părerii profesorului Russell Belk de la Universitatea York din Toronto, „Când privim la monitor, nu suntem față în față cu o persoană care să reacționeze imediat, așa că e ușor să dăm drumul confesiunii-e că și cum am fi invizibili. Și cum cei mai mulți dintre noi au mai multe profiluri publice (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn), potențialul de a ne supraexpune crește zi de zi.
Riscul de a dezvălui mai mult decât este oportun crește și el, să recunoaștem!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii