Editorial Bullying-ul se învață acasă!
Editorial: Bullying-ul se învață acasă!
18 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1251
Marime text
Bullying-ul este un subiect tot mai prezent în lecțiile și discuțiile din mediul școlar, în ultimii ani, ceea ce este un lucru foarte bun!
Departe de a fi o idee modernă, bullying-ul a fost mereu prezent în școlile românești, dar și în alte medii de interacționare și socializare pentru copii și adolescenți.
Diferența este că, pe vremea mea, de exemplu, nu exista tehnologia necesară, în societatea românească, pentru a filma cazurile de bullying extrem și, ulterior, a fi difuzate în mediile de socializare virtuală, spre extrema umilire a victimei.
Legat de cazurile de bullying, sunt foarte convinsă că acesta se învață acasă.
Adesea, totul pornește de la părinții „bullyingăitorului“, părținți care fie își abuzează (verbal, psihic, fizic) propriul copil, transformându-l astfel într-o victimă ce ulterior devine „călău“, la rândul său, fie sunt „bullyingăitori“ cu terțe persoane, iar copilul le imită exemplul.
Nu o dată, părinți „emoționați“ de propriul statut (asigurat de venituri peste medie, ori de poziții sociale privilegiate) se arată deranjați dacă cel mic socializează cu alți copii care, în ochii lor, nu se ridică la nivelul cerut și nu ezită să-i atragă atenția copilului, etichetând:
„Ce tot vorbești cu X? Nu vezi că el este din altă lume, este sărac, murdar, needucat, nu vine din același mediu cu noi, te faci de râs!“
Desigur, bullying-ul poate fi afișat și sub alte forme: mici glumițe menite să asigure amuzamentul familiei, fără a depăși urechile membrilor acesteia, dar care își lasă o amprentă adâncă în sufletul copilului expus la un astfel de comportament.
Adesea, noi, părinții, suntem „bullyingăitori“ la rândul nostru, cu alți adulți, iar copilul preia, chiar fără să vrea, tot ce vede la noi.
Este nevoie de mult autocontrol, de multă înțelegere de sine, dar și de respect față de ceilalți pentru a ne modela noi - adulții, părinții - pe noi înșine, pentru a putea asigura un mediu social „curat“ în care să ne creștem copiii.
Este momentul să lăsăm etichetele, glumițele ori diferențele de statut, oricât ne-ar durea sau oricât de greu ne-ar fi!
Să nu uităm că, deși nu ar părea la o primă vedere, și copiii „bullyingăitori“ suferă din cauza propriului comportament. Și chiar nu cred că ne dorim să ne vedem propriii copii suferind.
Când ne trimite copilul la grădiniță, la școală sau în orice alt mediu în care va interacționa cu alți copii, să ținem minte că bullying-ul se învață acasă, să ne controlăm mințile și sufletul și să încercăm să le asigurăm copiilor noștri o plecare curată în lume, fără etichete de pus altora, fără răutăți gratuite ce nu servesc nimănui!
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Premieră Condamnare în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! Decizia, atacată la instanța superioară (RECHIZITORIU)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii