Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Când militarii sunt arestați pentru furt!

ro

19 Nov, 2022 00:00 2009 Marime text
 
 
 
  • S-au mai văzut cazuri în care persoane care au stat în arest preventiv luni bune au fost ulterior achitate definitiv de către instanțele de judecată.
  • Prezumția de nevinovăție este un principiu ce nu poate fi înfrânt.
 
„Jur credință patriei mele, România! Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții! Jur să respect Constituția, legile țării şi regulamentele militare! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“ – acesta este jurământul militar.
 
Săptămâna aceasta, judecătorii Secției Penale a Tribunalului Constanța au dispus arestarea preventivă a șapte militari și un civil, cercetați pentru săvârșirea infracțiuniii de furt calificat (motorină și cherosen) din Baza Aerienă Mihail Kogălniceanu.
 
Cei opt suspecți au fost arestați preventiv, în seara de 16 noiembrie 2022, de cătreTribunalul Constanța, la cererea procurorilor militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar  București.
 
După contestațiile formulate împotriva emiterii mandatelor de arestare preventivă, dosarul militarilor va fi trimis spre soluționare Curții de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
Amintim că la data de 15.11.2022, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar  București au dispus reținerea a 7 militari și a unui civil cercetați pentru săvârșirea infracțiuniii de furt calificat prevăzute de art.229 alin.l lit.b) și alin. 3 lit.a) Cod penal cu aplic. art.35 alin.l Cod penal.
 
„Militarii fac parte din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, județul Constanța și au sustras, în mod  repetat,  în cursul anului 2022, combustibil  aparținând  unității  militare, kerosen și motorina, în cantitate totală de aproximativ 7 tone, valorificat sau folosit ulterior în interes personal“, au spus procurorii militari.
 

Pe numele suspecților, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.
 
Este de precizat că, potrivit legislației în vigoare, punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 
De altfel, s-au mai văzut cazuri în care persoane care au stat în arest preventiv luni bune au fost ulterior achitate definitiv de către instanțele de judecată.
 
Prezumția de nevinovăție este un principiu ce nu poate fi înfrânt.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE. LISTĂ
Percheziții la baza NATO de la Kogălniceanu! Opt militari români, reținuți pentru furt de combustibil (VIDEO+FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii