Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Care sunt părțile bune ale unei pandemii?

ro

14 Mar, 2020 00:00 4154 Marime text

Carantina impusă de Covid2019 ne va învăța cum să trăim fără a ne părăsi casele. Un telefon, un televizor, un computer și o conexiune la internet sunt cele necesare pentru a înlocui lumea în care bântuie virusul ucigaș.


Ce vom avea oare de pierdut cu această carantină impusă? Vom pierde plimbările prin centrele comerciale, vizionarea unui film la cinematograf, o comunicare forțată cu cei din jur sau o cină la restaurant? Granițe și țări închise, din cauza coronavirusului. Zboruri și trenuri anulate. De la concerte și campionate sportive, la summituri și forumuri mondiale. Toate amânate sau anulate. Lumea agitată, pe care o cunoaștem, se oprește în fața noastră. O astfel de experiență pentru omenirea obișnuită, de foarte mult timp, să trăiască într-un ritm ultrarapid este unică. Dar pentru economia planetei o astfel de situație este negativă: scăderea cererii și a consumului, a prețurilor la energie, ruperea legăturilor și a contactelor.


În secolul XXI, suntem obișnuiți să mergem oricând la Roma sau la Paris la cumpărături, suntem obișnuiți să ne cumpărăm un iPhone de ultimă generație, suntem obișnuiți să mergem la expoziții în alte orașe ale Europei. Iar ideea că cineva ne poate interzice să facem ceea ce ne dorim este scandaloasă pentru mulți dintre noi. Toată ziua ne era programată! Unii dintre noi nu pot sta închiși în case nici măcar două zile, darămite două săptămâni! Sau poate mai multe.


Pentru majoritate dintre noi, carantina este de neconceput. Asta însemnă să pierdem mai multe zile din viața noastră agitată și plină de evenimente. Dar dacă măsurile impuse de Italia și China se vor aplica și la noi? Să ne gândim la partea pozitivă: acest lucru ar putea fi ca un dar. O vacanță neașteptată pentru majoritatea dintre noi. O vacanță în care nu putem călători, dar putem sta acasă cu familia, cu cei dragi sau cu noi înșine.


Avem posibilitatea de a ne opri din agitație și a privi în jurul nostru mai atent. Să nu ne uităm la această carantină ca la oportunități ratate, timp pierdut sau călătorii anulate. Poate acesta este un dar de care am avut nevoie și pe care nu ni l-am putut permite? Poate chiar Dumnezeu a decis să încetinească un pic agitația noastră. Carantina nu ne va ucide. Carantina ne va salva.





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dasca Maria 16 Mar, 2020 18:44 Foarte bun articolul si ma bucur sa stiu ca si alti oameni gandesc ca noi.De ce sa nu se intoarca acasa fratii nostri?Au plecat in disperarr si au lasat celor care au ramas mai mult spatiu liber sa se poata descurca si ei.Au plecat,doar ei stiu ce-au intalnit si ce au suportat acolo pt.a se descurca si pt a-i ajuta si pe cei de-acasa,implicit si pe cei ce vocifereaza.Dar daca suntem atat de suparati pe ei ca s-au intors acasa ,dece ei care sunt acasa nu respecta cu strictele regulile impuse si fac cozi la moluri?Sa incercam sa fim mai buni pt ca aceasta molima a venit sa ne trezeasca,nu numai pe noi ci pe toti din toata lumea.Sa ne iubim pe noi si pe cei de langa noi.