Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cariera de poliţist, pasiune sau meserie?

ro

26 Sep, 2019 00:00 9133 Marime text
Tot mai mulţi absolvenţi de liceu, dar şi absolvenţi ai unor facultăţi cu domenii diferite de calificare vor să îmbrace haina de poliţist. Zeci de tineri s-au bătut pe locurile puse la dispoziţie în sesiunea de admitere din august-septembrie 2019, organizată la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti.
 
O altă instituţie de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care organizează sesiune de admitere este Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina. În urmă cu aproximativ o lună, au început înscrierile pentru admiterea în această şcoală - sesiunea din ianuarie 2020. Înscrierile continuă până pe 15 noiembrie. Cei care îşi vor depune dosarele de participare vor fi testaţi psihologic, iar dacă vor fi declaraţi apţi vor trebui să treacă trei probe: examinarea medicală, proba sportivă şi proba scrisă.
 
Însă câţi dintre aceştia simt cu adevărat chemare pentru această carieră? Din păcate, nu puţine sunt cazurile în care tinerii ce doresc să facă parte din acest sistem nu o fac din plăcere sau din pasiune, ci doar pentru beneficiile care vin la pachet cu uniforma statului.
 
Printre aceste beneficii se numără autoritatea generată de uniformă, stabilitatea locului de muncă, dar şi salariul, care nu este unul neglijabil. Totuşi, aceste „beneficii” nu ar trebui să stea la baza dorinţei de a deveni poliţist, ci ar trebui ca aceste instituţii de învăţământ să pună un accent deosebit pe noile realităţi care ţin de acest domeniu.
 
S-a observat că vechile cadre din acest sector nu fac faţă provocărilor noi apărute: traficul de persoane şi de carne vie, traficul de stupefiante, dispariţiile de minori sau actele de abuz asupra acestora. De exemplu, un caz foarte mediatizat este cel din Caracal - dispariţia celor două fete, Alexandra şi Luiza, dar şi cazul fetiţei de 11 ani, Mihaela, care a fost dată dispărută, ca mai apoi să fie găsită decedată.
 
În alegerea carierei de poliţist, trebuie să primeze datoria faţă de ţară şi de cetăţeni prin asigurarea protecţiei acestora şi redarea sentimentului de siguranţă atât în spaţiile publice, cât şi acasă.
 
Aşadar, cariera de poliţist trebuie să fie o îmbinare perfectă între pasiune şi meserie şi să ofere poliţistului linişte sufletească şi satisfacţie profesională.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii