Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:50 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cât ne costă propriul gunoi?!

ro

09 Mar, 2019 00:00 1979 Marime text
Zilele trecute, o ştire făcea vâlvă în mijloacele de comunicare în masă, pornind de la radio, tv şi chiar pe platformele de socializare virtuală. Dincolo de polemicile iscate de temele politice, oamenii erau şocaţi de faptul că în Bucureşti se poate încasa relativ lejer o amendă de 2.000 de lei pentru un chiştoc aruncat pe jos. O sumă mare, sunt de acord, dar nu mai bine am încerca să fim civilizaţi oricum, cu de la noi putere, fără să avem nevoie de astfel de metode de coerciţie şi să ne ducem singuri gunoiul la coş?
 
OK, sunt de acord că 2.000 de lei, mai ales pentru nivelul de trai din România, reprezintă o sumă imensă. Poate chiar două salarii, într-o familie cu venituri mici. Însă nu este vorba despre un impozit aiurea, pe care îl plătim nici noi nu ştim pentru ce (cum avem o grămadă). E vorba strict de o amendă încasată pentru un gest ce ne aparţine. Suntem indignaţi de astfel de amenzi mari, suntem indignaţi de cât este de murdară România ca ţară, în general (replica „vai, la nemţi nici praf nu vezi pe străzi“ am auzit-o în repetate rânduri), ne tăvălim de indignare că sunt gunoaie pe plajă când venim vara la mare, dar tot noi suntem primii care ţipăm ca arşi în caz că cineva ne pune să plătim vreun ban pentru gunoiul aruncat aiurea.
 
Ţine de bun-simţ şi chiar de respectul de sine să ne aruncăm gunoaiele în spaţiile special amenajate. Scuza cu „nu sunt pubele în zonă“ nici măcar nu ar trebui să existe într-o ţară civilizată. În primul rând, pentru că municipalitatea ar trebui să îşi facă datoria şi să se asigure că nu există zone neacoperite din acest punct de vedere, iar în al doilea rând pentru că ar trebui ca noi, ca oameni şi cetăţeni ai unui oraş şi ai unei ţări, să ne respectăm îndeajuns încât să nu ne aruncăm gunoaiele oriunde şi oricând.
 
Mă îndoiesc că cei care consideră strada, trotuarele, parcurile drept propriul coş de gunoi procedează aşa şi în casele lor. Sau probabil acolo există oameni care strâng după ei.
 
În fine, dincolo de orice nemulţumire şi revenind la amenzile mari ce se aplică în Bucureşti pentru chiştoace, coji de seminţe şi orice alt tip de gunoi aruncat pe jos, părerea mea este că, dacă sancţiunile de acest gen au efect şi oraşul devine mai curat, atunci ele sunt benefice şi bine-venite. Mai mult ca sigur, un om care a plătit din buzunar 2.000 de lei pentru gunoiul aruncat aiurea se va gândi de două ori înainte să mai procedeze aşa şi data viitoare.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii