Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:28 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce va face Marea Britanie fără forţa de muncă românească?

ro

30 Jun, 2016 00:00 2558 Marime text
 

Brexit este pe buzele tuturor în aceste zile. Britanicii au vrut să iasă din Uniunea Europeană ca nişte adolescenţi care, din cauza adrenalinei şi a imaturităţii, iau decizii pripite, dorind să plece cât mai repede din sânul familiei şi să îşi ia propria viaţă în mâini, fără să se gândească că nu este uşor şi neluând în calcul nici consecinţele acestui gest. Acum, o parte dintre cei care şi-au exercitat dreptul la vot în ziua referendumului şi care au vrut să iasă din UE regretă decizia luată, dorind un nou referendum. Efectele consultării cetăţenilor britanici s-au văzut imediat, chiar din prima zi de după votare, când lira sterlină s-a prăbuşit cu peste 10%.
 
Însă pe noi, românii de rând, „ne doare mai tare“ de ce este al nostru, iar dacă asta a fost decizia lor, o respectăm şi îi lăsăm să îşi facă de cap aşa cum şi-au dorit, dar „ne doare“ de românii noştri care trăiesc în Marea Britanie şi care au de suferit din ce în ce mai mult.
 
Chiar dacă Ministerul Afacerilor Externe a asigurat că ia măsuri pentru protejarea românilor de acolo, acest lucru nu poate schimba batjocora la care sunt supuşi aceştia. O mulţime de cetăţeni români povestesc zilnic prin ce trec şi modul în care s-a transformat totul imediat după decizia majorităţii care a hotărât ieşirea din Uniunea Europeană. Astfel, aceştia povestesc cum au fost umiliţi şi trimişi acasă în România. Unii dintre ei chiar au găsit scris pe zidurile clădirilor mesaje ca „Plecaţi acasă!“, „Părăsiţi ţara noastră!“ sau „Nu vă vrem, din acest motiv am votat aşa!“.
 
Ce fac românii noştri aflaţi la muncă în acest ţinut care, practic, crede că se va descurca singur? Sunt oameni cu copii, oameni cu afaceri sau pur şi simplu oameni care au contracte de muncă şi care muncesc cinstit pentru a trăi mai bine decât în România.
 
Dar ai noştri se descurcă, pentru că, vorba aceea, „de-aia eşti român şi te pricepi la toate“. Însă ce se vor face britanicii fără puterea de muncă românească? Mulţi spun că englezii sunt mai „puturoşi“, că ei, ani la rând, au angajat oameni de alte naţionalităţi pentru a putea creşte forţa de muncă. Deci, dacă spun că nu îşi mai doresc români sau persoane de naţionalităţi diferite de a lor pe propriul teritoriu, aş vrea să văd englezul care dă la lopată, aş vrea să văd cum poate să acopere toate locurile ce vor rămâne vacante, în condiţiile în care mulţi dintre britanici trăiesc doar din şomaj, stând acasă şi cheltuind banii statului fără să producă ceva efectiv.
 
Cum se va descurca Marea Britanie să depăşească toate aceste probleme dacă acum, după referendum, o mare parte dintre cei care au votat pentru ieşirea din UE regretă acest gest, formându-se astfel o majoritate care nu îşi mai doreşte ceea ce visează politicienii care se bucură pentru reuşita lor? Tot britanicii de rând vor fi cei afectaţi, ca şi românii care au plecat acolo pentru un trai mai bun, în niciun caz pentru a fi jigniţi sau agresaţi doar pentru că supravieţuiesc şi ajută la dezvoltarea economică a ţării în care muncesc.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii