Editorial Chiar este blestemat Cazinoul din Constanța?
Editorial: Chiar este blestemat Cazinoul din Constanța?
29 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5307
Marime text
În urmă cu aproximativ un an, o speranță vie, care a căpătat în timp, justificat, proporții considerabile, a început să încolțească în inimile constănțenilor, dar și în ale tuturor celor ce iubesc bătrânul edificiu simbol de la malul mării: Cazinoul renăștea văzând cu ochii!
Lucrările avansează vizibil, iar încredea oamenilor că vor apuca să vadă Cazinoul în toată splendoarea sa de odinioară este tot mai mare.
Cu toate acestea, șantierul binevenit de pe faleza Constanței, care nu deranjează pe nimeni în ciuda zgomotelor inerente oricăror activități de construcții, și-ar putea închide porțile.
Reprezentanții antreprenorului lucrărilor de consolidare și reabilitare au precizat, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate ZIUA de Constanța, că structura de rezistență a Cazinoului este grav avariată.
În lipsa contractării unor lucrări suplimentare, care trebuie realizate imediat, fiind vorba despre lucrări de refacere a structurii de rezistență a clădirii, au explicat constructorii, practic lucrările stagnează.
Personal, nu pot să nu mă gândesc că, dacă se va ajunge la un astfel de deznodământ, speranțele miilor de oameni ce iubesc simbolul Constanței se vor spulbera într-un mod mult prea dur, tocmai când aceștia începuseră să creadă efectiv în visul de a vedea Cazinoul renăscut.
Poate mulți nu înțeleg, dar, pentru constănțeni, Cazinoul nu este doar o clădire, o grămadă de cărămizi. Cazinoul, pentru constănțeni, este bătrâna inimă a orașului, ce bate constant, deși aritmic uneori, ale cărei ecouri pornesc chiar din adâncul mării, pe malul căreia Cazinoul a fost clădit și din care monumentul a „mușcat“ cu îndrăzneală.
Cazinoul este simbolul unei lupte tăcute a constănțenilor, unei îndârjiri împotriva autorităților nepăsătoare și a unei rezistențe demne de laudă.
Abandonat de autorități ani la rând și lăsat în voia sorții, în bătaia vânturilor și la mila valurilor necruțătoare, Cazinoul și-a așteptat tăcut, dar dârz, șansa la renșatere, iar acum părea că, în sfârșit, a primit-o.
Dacă lucrările s-ar opri acum, pentru constănțeni, dar nu numai pentru ei, s-ar putea ridica, în definitiv, întrebarea legitimă: este, oare, Cazinoul blestemat, așa cum se spune?
Imaginea de dric a Cazinoului, proiectat de arhitectul Daniel Renard după moartea logodnicei sale, pare să se proiecteze peste secole și să îi afecteze destinul.
Chiar și așa fiind, trecut prin războaie, bombardamente și schimbări de regim politic, Cazinoul a stat în picioare. Ar fi o rușine pentru societatea modernă (chiar postmodernă) în care ne mândrim că trăim să lăsăm Cazinoul să piară, chiar sub ochii noștri.
Citește și:
Interviu exclusiv cu ing. Petre Badea, directorul general Aedificia Carpați! Cât de gravă este situația de la Cazinoul din Constanța
Povestea Cazinoului, spusă chiar de el:
„Blestemul meu este nemurirea” (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- george 29 May, 2021 09:36 de ce nu-l desfaceti in bucati si-l reamplasati pe un teren stabil si cu o fundatie noua sau translatati-l cativa zeci de metri, tot pe o fundatie noua, ca e loc.