Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:13 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cinci milioane de pensionari, mai fericiţi. De azi se măresc pensiile, iar FMI anunţă un risc semnificativ al stabilităţii fiscale

ro

02 Sep, 2019 00:00 2115 Marime text
În ciuda avertizărilor venite atât de la instituţiile avizate din ţară, cât şi din partea celor internaţionale, pensiile au crescut de ieri, 1 septembrie, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Mai mult, FMI avertizează că ne expunem unui risc semnificativ.
 
Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, 5 milioane de pensii care sunt bazate pe contributivitate vor fi majorate. Impactul bugetar este estimat la 8,4 miliarde de lei în acest an, 24,8 miliarde de lei în 2020, 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 impactul ar urma să fie de 81,1 miliarde de lei. Guvernanţii au dat în nenumărate rânduri asigurări că exisă bani pentru aceste majorări, însă economiştii atrag atenţia că povara lor va fi de nesuportat. Legea, adoptată în luna iunie şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis o lună mai târziu, prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021. Valorile punctului de pensie sunt următoarele: la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei; la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei; la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
 
Totodată, legea pensiilor mai prevede ca vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.
 
FMI a transmis României că trebuie să reevalueze noua lege a pensiilor, pentru că reprezintă un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilităţii fiscale. "Principalul risc intern este o nouă creştere a vulnerabilităţii provocate de şocuri politice. Având în vedere ciclul electoral din următorii doi ani, există riscul unor noi stimulente fiscale sau al revenirii asupra unor politici structurale care ar reduce şi mai mult competitivitatea României. În prezent, noua lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilităţii fiscale", se arata în raportul FMI. Instituţia spune că este crucial să fie reconsiderat ritmul de implementare a legii şi să fie realizată o revizuire comprehensiva a sistemului de pensii. "Această revizuire ar trebui sa reflecte spaţiul fiscal disponibil şi să realizeze un echilibru între nevoile sociale, o distribuţie echitabilă şi priorităţile bugetare", subliniază FMI. Totodată, FMI a recomandat României să îşi reorienteze cheltuielile fiscale dinspre salarii şi pensii spre investiţii şi inversarea tendinţei de reducere a investiţiilor publice din ultimii ani.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii